Ucraina a anunţat în weekend că a recucerit ”peste zece poziţii” ruseşti la periferia oraşului Bahmut (est), epicentrul confruntărilor armate de mai multe luni şi teatrul, în ultimele zile, ale unei înaintări ucrainene pe flancurile apărării ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi (duminică), unităţile noastre au cucerit peste zece poziţii inamice în nord şi în sud, la periferia Bahmutului”, a anunţat într-o postare pe Telegram adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar.

”Lupte aprige” continuau în oraşul devastat, anunţa ea.

”Militari inamici au fost luaţi prizonieri”, a mai anunţat Ganna Maliar.

În timp ce Ucraina afirmă de mai multe zile că a înaintat în jurul Bahmutului - o premieră de mai multe luni -, Moscova susţine că a înaintat în oraş, pe care-l controlează în cea mai mare parte.

Potrivit lui Ganna Maliar, trupele Moscovei ”şi-au adunat acolo toate forţele ţi încearcă să avanseze, distrugând totul în trecerea lor”.

Bătălia de la Bahmut, în Donbas, este cea mai sângeroasă şi cea mai îndelungată de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Unii observatori se îndoiesc de importanţa strategică a cuceririi acestui oraş de către Rusia, însă el permite Moscovei să afişeze o victorie după o serie de înfrângeri umilitoare.

Gruparea paramilitară rusă Wagner luptă alături de armata rugulată rusă la Bahmut, în pofida faptului că şeful mercenarilor, omul de afaceri Evgheni Prigojin, acuză cu regularitate ierarhia militară rusă nu dă suficientă muniţie oamenilorn săi pentru a cuceri Bahmutul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.