Autorităţile ucrainene au acuzat miercuri Moscova de asasinarea jurnalistului şi sciitorului rus - un virulent critic al Kremlinului - Arkadi Babcenko, ucis prin împuşcare la Kiev, unde s-a exilat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un fost militar rus angajat în războaiele din Cecenia, devenit un reporter de război experimentat şi respectat, Arkadi Babcenko, în vârstă de 41 de ani, a fost împuşcat acasă, iar poliţia a anunţat imediat că privilegiază pista unei crime legate de profesia sa.

”Sunt sigur că maşina totalitară rusă nu i-a iertat onsetitatea”, a tunat premierul ucrainean Volodimir Groisman pe pagina sa de Facebook în noaptea de marţi spre miercuri. ”Asasinatele trebuie pedepsite!”.

Aceste declaraţii au fost condamnate imediat de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

”Arkadi Babcenko a fost ucis în casa scării, iar premierul ucrainean afirmă deja că sunt de vină serviciile speciale ruse (...). Este foarte trist”.

Şeful diplomaţiei ucrainene Pavlo Klimkin a apreciat că este ”prea devreme să se tragă concluzii”, dar relevă ”o asemănare în metode pe care Rusia le foloseşte cu scopul de a provoca o destabilizare politică”.

Arkadi Babcenko a fost ucis prin împuşcare marţi seara la Kiev, unde s-a exilat, declarându-se ameninţat după ce a denunţat rolul Rusiei în conflictul din estul Ucrainei.

Acest asasinat, care a provocat un şoc în branşă - în Rusia şi în Ucraina - este al doilea asasinat în mai puţin de doi ani al unui jurnalist rus care lucrează în capitala ucraineană.

Pe 20 iulie 2018, ruso-belarusul Pavel Şeremet a murit în explozia bombei plasate sub maşina pe care o conducea în plin centrul Kievului, un caz care nu a fost elucidat până în prezent.

Arkadi Babcenko a fost găsit acasă, la periferia Kievului, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei naţionale, Iaroslav Trakalo.

”Soţia sa era la baie. A auzit o pocnitură. Atunci când a ieşit, şi-a văzut soţul sângerând”, care apoi a ”murit în ambulanţa” care-l ducea la spital.

UN PRIETEN AL UCRAINEI

Babcenko a participat în Rusia la cele două războaie în Cecenia, ca soldat, după care a devenit un jurnalist extrem de critic faţă de Kremlin.

El a povestit războaiele din această republică rusă din Caucaz într-o carte tipărită în Franţa de Gallimard, intitulată "La couleur de la guerre".

Înainte să plece de la Moscova, el a cooperat cu ziarul Novaia Gazeta şi postul de radio Ecoul Moscovei, două instituţii de presă critice cu Kremlinul.

Babcenko s-a dus în estul Ucrainei, unde în războiul dintre armata ucraineană şi separatişti proruşi au fost omorâţi 10.000 de oameni în patru ani. El a denunţat rolul Rusiei, susţinând teza Kievului şi Occidentului potrivit căreia ea îi susţine militar pe rebeli, ceea ce Moscova a dezminţit întotdeauna.

Premierul ucrainean a salutat memoria unui ”adevărat prieten al Ucrainei care spunea lumii adevărul despre agresiunea rusă”.

Jurnalistul a părăsit Rusia în februarie 2017, denunţând o ”campanie îngrozitoare” de ”hărţuire”. El a trăit mai întâi în Cehia şi în Israel, după care s-a instalat la Kiev, unde modera de un an o emisiune la postul privat de televiziune ATR.

El a declarat în mai multe rânduri că se teme pentru viaţa sa.

Reprezentantul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru liberatea presei Harlem Desir, care s-a declarat ”ondignat de acest act oribil”, urmează să sosească miercuri seara la Kiev, a declarat pentru AFP sericiul său de presă.

La rândul ei, Moscova a ”cerut autorităţilor ucrainene să depună toate eforturile în vederea unei anchete eficiente”.

”Crimele sângeroase şi impunitatea totală au devenit o rutină a regimului de la Kiev”, a denunţat Ministerul rus de externe pe pagina de Facebook.

În afară de jurnalişti, un fost deputat rus refugiat în Ucraina a fost ucis prin împuşcare, în martie 2017, în centrul Kievului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.