Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, i-a spus marţi preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care se află într-o vizită la Teheran, că o eventuală operaţiune militară a armatei turce în nordul Siriei ar ”prejudicia” regiunea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un summit al preşedinţilor iranian Ebrahim Riasi, rus Vladimir Putin şi turc are loc marţi la Teheran, pe tema Războiulu din Siria.

Moscova, Ankara şi Teheranul sunt trei actori majori în războiul care devastează Siria din 2011. Rusia şi Iranul susţin regimul lu Bashar al-Assad, iar Ankara rebeli sirieni.

Cele trei ţări au lansat în 2017 ”procesul de la Astana”, vizând în mod oficial să facă pace în Siria.

Recep Tayyip Erdogan, care vrea să creeze o ”zonă de securitate” de 30 de kilometrila frontiera Turciei cu Siria speră să obţină unda verde a Iranului şi Rusiei, în vederea unei intervenţii armate în nord-vestul ţării.

Un astfel de atac ”nu va conduce la acţiunea politică aşteptată de Guvernul sirian”, îl avertizează Khamenei pe Erdogan.

”Iranul Turcia, Sria şi Rusia trebuie să rezolve problema prin dialog”, el.

Armata turcă, prezentă în zone din nordul Siriei, limitrofe Turciei, a lansat în perioada 2016-2019, cu ajutorul unor supleanţi sirieni, trei operaţiuni de anvergură în Siria.

Ea vrea să lanseze o nouă operaţiune împotriva a două localităţi aflate sub conrolul Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă acuzată de Turcia de faptul că face parte din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat de Ankara drept ”terorist”.

Liderul suprem iranian i-a dat asigurări luiErdogan că Iranul va ”coopera” cu Turcia în ”lupta împotriva terorismului”.

”Trebuie să ne opunem terorismului, însă un atac în Siria va fi în folosul teroriştilor”, i-a spus ayatollahul preşedintelui.

”Teroriiştii nu se limitează la un grup specific”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.