Liderul Partidului Laburist (Labour) britanic Keir Starmer încearcă miercuri să convingă cu privire la faptul că este în măsură să-i ia puterea lui Boris Johnson şi să depşească disensiuni care sfâşie formaţiunea din opoziţie, reunită în Congres, la Brighton, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din cauza pandemiei covid-19, aceasta este pentru prima oară de când a preluat conducerea partdului, în aprilie 2020, când Keir Starmer se adresează în persoană membrilor formaţiunii, în această mare reuniune, în staţiunea balneară din sudul Angliei.

Fostul avocat, în vârstă de 59 de ani, prezntă versiunea sa a Regatului Unit într-un discurs de încheiere. El speră astfel să-şi reducă la tăcere criticii, care-i reproşează o comunicare care nu se aude, prea puţin în măsură să pună capăt unei serii negre de înfrângeri electorale.

El are ambiţia să le smulgă, în alegerile legislative din 2024, puterea conservatorilor lui Boris Johnson, care au exploatat până acum valul Brexitului. El vrea, pentru a realiza acest lucru, să transforme Partidul Laburist într-un ”pilon” al regatului.

”Prea adesea în istoria acestui partid, visul nostru al unei societăţi bune se luptă cu credinţa  că nu vom gestiona o economie puternică (...). Sub conducerea mea, ne angajăm la amândouă”, urma el să spună, potriivt unor fragmente din discurs, în care afirmă linia de centru a formaţiunii.

”Vreau ca partidul nostru să se concentreze asupra ţării noastre”, a declarat el la Sky News, ”asupra a ceea ce contează pentru familiile care muncesc”, adică educaţia, siguranţa locului de muncă, un sistem al sănătăţii care funcţionează.

BLOCAJ ÎN STÂNGA

După zece ani de putere conservatoare şi un an şi jumătate de pandemie - soldată cu 136.000 de morţi -, Keir Starmer ar putea să aibă în faţa lui un adevărat bulevard, mai ales în tmp ce Guvermul este împotmolit într-o criză a carburanţilor şi a unor probleme de aprovizionare a supermarketurilor, agravate de Brexit.

Însă acest Congres, prezentat drept momentul ca şeful opoziţiei să se afirme şi să unească, a fost amar încă de la descherea lucrărilor, sâmbătă, prins din urmă de lupte interne

Keir Starmer întâmpină dificultăţi cu aripa stângă a partidului, rămasă loială predecesorului său, Jeremy Corbyn. Mai moderat, el şi-a pus această aripă în cap printr-o reformă a procedurii de desemnare a liderului partidului şi prin faptul că a revenit asupra unui angajament de naţionalizare a giganţilor dn sectorul energiei.

Aceste tensiuni au culminat cu demisia zgomotoasă, luni, a unui membru al ”Cabinetului fantomă” din care fac parte liderii partidului, şi anume Andy McDonald, din cauza unei neînţelegeri cu privire la nivelul salariului minim, denunţată de către aliaţii lui Keir Starmer drept o tentativă de ”sabotaj”.

”Mişcarea noastră este mai împărţită ca niciodată”, a acuzat demisionarul, a cărui plecare a împins în plan secund promisiunea de a investi zeci de miliarde în lupta împotriva modificărilor climatice.

”CASEROLE”

Inclusiv tenorii partidului se tem că Keir Starmer ar putea rata o ocazie de aur de a ciurui Guvernul conservator al lui Boris Johnson, în pofida faptului că a denunţat ”haosul” în care se află ţara, din cauza ”nepregătirii totale” a Executivului.

”Dacă Keir face ce trebuie miercuri, el poate ridica moralul tuturor şi merge mai departe. În caz contrar, şi dacă nu decolăm în sondaje, Keir este o persoană destul de inteligentă pentru (...) a-şi evalua singur viitorul”, a avertizat, la Times Radio, John McDonnell, un apropiat al lui Jeremy Corbyn.

Începutul preşedinţiei sale laburiste nu a fost tocmai uşor. El a moştenit, în toiul prmei izolări din cauza covid, un partid indecis în prvinţa Brexitului şi aflat într-o situaţie politică gravă - împotmolit în acuzaţii de antisemitism cronic şi copleşit de deruta în alegerile legislative din 2019, cel mai prost scor pe care l-a obţinut de 85 de ani şi a patra înfrângere consecutivă.

”Practic el trebuie să le spună oamenilor care este interesul faţă de un Partid Laburist în Regatul Unit în 2021” cu ”vorbe” juste, declară AFP Steven Fielding, un politolog la Universitatea din Nottingham.

”Nu este o sarcină uşoară, mai ales când Partodul Laburist târăşte după el încă multe caserole”, apreciază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.