Mai mult de 5.000 de persoane au fost arestate în Kazakhstan în contextul revoltelor care au zguduit cea mai mare ţară din Asia Centrală săptămâna aceasta, au anunţat duminică mass-media locale care au citat autorităţile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total, 5.135 de persoane au fost arestate în cadrul a 125 de anchete diferite, a declarat Ministerul de Interne, citat de presă.

Kazahstan, o ţară cu o populaţie de 19 milioane de locuitori, bogată în hidrocarburi, a fost zguduită săptămâna aceasta de revolte fără precedent de la independenţa din 1989, proteste care au provocat zeci de morţi. 

Protestele au început duminica trecută, după ce a crescut preţul gazului, în special în capitala economică Almatî, unde poliţia a tras cu gloanţe adevărate în manifestanţi. 

Potrivit Ministerului de Interne citat duminică de presă, prejudiciul material cauzat de violenţe a fost iniţial evaluat la aproximativ 175 de milioane de euro. 

Peste 100 de magazine şi bănci au fost jefuite şi peste 400 de vehicule distruse, potrivit aceleiaşi surse.

„Astăzi, situaţia a fost stabilizată în toate regiunile ţării”, a declarat ministrul de Interne Erlan Turgumbaiev, adăugând că „operaţiunea antitero continuă pentru a obţine ordinea în ţară”. 

Semn al unei timide reveniri la normal, în jur de 30 de supermarketuri s-au redeschis la Almatî duminică, au anunţat mass-media din Kazahstan. Lungi cozi de aşteptare a vehiculelor s-au format în aceste ultime zile în faţa benzinăriilor, a constatat AFP. 

Aeroportul din Almatî, care a fost pentru scurt timp ocupat de manifestanţi, va rămâne închis „până când situaţia se restabileşte”, au declarat duminică autorităţile. Ar trebui să-şi reia activitatea luni. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.