Un tribunal de la Moscova a dispus joi dizolvarea reputatului Centru Sova, specializat în studierea naţionalismului, rasismului, xenofobiei şi legăturilor dintre religie şi societate în Rusia, din cauza participării la evenimente în afara Moscovei, în plină reprimare a ultimelor voci critice, după invazia Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul Sova, înfiinţat în 2002, a anunţat într-un comunicat că a fost dizolvat în urma hotărârii unui judecător de la Tribunalul Municipal din Moscova, care a aprobat o cerere în acest sens a Ministerului rus al Justiţiei.

În mod oficial, centrul a fost interzis din cauză că a participat la evenimente în afara Moscovei, oraşul în care este înregistrat administrativ, participări considerate o încălcare.

Centrul Sova anunţă în comunicat că a susţinut, în cursul audierii, că acest lucru nu constituie o infracţiunev şi că dizolvarea organizaţiei este o măsură excesivă, însă în zadar.

El a anunţat că va face apel împotriva acestei hotărâri.

Acest centru de cercetare este reputat prin rapoartele sale despre naţionalism, rasism, xenofobie, legăturile religiei cu societatea şi aplicarea legislaţiei împotriva ”extremismului” - toate subiecte sensibile în Rusia.

PRECEDENT

Aceasta este a adoua oară când autorităţile folosesc de curând acest motiv pentru a dizolva o asociaţie cu opinii critice.

În ianuarie, din acelaşi motiv, acelaşi tribunal a dispus dizolvarea Grupului Helsinki de la Moscova - cea mai veche organizaţie nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului din Rusia.

În paralel cu ofensiva sa în Ucraina, puterea rusă foloseşte un arsenal legislativ tot mai flexibil pentru a pedepsi sau interzice orice personalitate sau asociaţie pe care o consideră ostilă Kremlinului.

În afară de Centrul Sova şi Grupul Helsinki de la Moscova, autorităţile au dat afară din sediu Centrul Saharov - considerat plământul elitei liberale -, în urma unei consolidări a măsurilor împotriva ”agenţilor străini” cărora le era supus.

La sfârşitul lui 2021, justiţia rusă a dizolvat Memorial - pilonul luptei drepturilor omului şi memoriei victimelor represiunilor societice, în contextul în care Kremlinul încearcă să promovze o imagine pozitivă a fostei Uniuni Sovietice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.