Justiţia portugheză a deschis o anchetă în dosarul documentelor confidenţiale trimise de NATO Portugaliei şi descoprite de spionajul american la vânzare pe darknet, în urma unui atac informatic vizând Statul Major al armatei portugheze, anunţă marţi Ministerul Public portughez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Confirmăm deschiderea unei anchete conduse de către Ministerul Public, a Departamentului central de investigaţii şi acţiune penală (DCIAP)”, declară AFP un purtător de cuvânt al parchetului.

Această reacţie a justiţiei portugheze intervine după ce cotidianul Diario de Noticias a dezvăluit joi că sute de documente confidenţiale trimise de NATO Portugaliei au fost găsite la vânzare pe darkweb.

Acest furt de documente a avut loc în urma unei piraterii informatice ”efectuate de boţi programaţi să detecteze acest tip de documente” vizând Statul Major al armatei şi serviciile militare de informaţii portugheze, potrivit ziarului.

Incidentul a fost descoperti de spionajul american şi a fost semnalat apoi autorităăţilor portugheze, în august, prin intermediul Ambasadei Statelor Unite la Lisabona.

O anchetă a agenţiilor portugheze de securitate cibernetică ar fi identificat Statul Major al armatei, spionajul militar şi un departament de la Ministerul Apărării portugheze drept ţinte ale acestui atac cibernetic, potrivit ziarului.

Cabinetul premierului Antonio Costa, contactat de AFP, a reiterat răspunsul dat cotidianului portughez şi a subliniat că Guvernul acţionează ”pentru ca credibilitatea Portugaliei, în calitate de membru fondator al Alianţei Nord-Atlantice să rămână intactă”.

”De fiecare dată când există suspiciunea unei intruziuni (...), situaţlia este îndelung analizată” şi se iau măsuri de ”consolidare a sensibilizării la securitatea cibernetică”, adăuga atunci Guvernul portughez, fără să confirme sau să infirme faptul că au fost furate dociumente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.