Justiţia israeliană a amânat miercuri o audiere cu privire la soarta unor familii palestiniene ameninţate cu evacuarea, în favoarea unor colonişti israelieni, în Ierusalimul de Est, la câteva săptămâni după ce alt dosar similar a declanşat un val de violenţe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 40 de palestinieni sunt ameninaţi cu evacuarea în favoarea unor colonişti isrelieni - în cartierul Silwan - situat în oraşul vechi.

Tribunalul districtului Ierusalim a hotărât miercuri să amâne o audiere în acest dosar, în vederea studierii unei cereri a familiilor care reclamă ”avizul procurorului general”, a declaart AFP avocatul acestora, Yazid Qawaar.

”Este evident că Guvernul (israelian) susţine proiectul coloniştilor, iar procurorul general este necesar să-şi sume responsabilităţile”, acuză el.

Potrivit lui Yazid Qawaar, tribunalul ar putea să anunţe o hotărâre peste o săptămână.

Zeci de persoane au manifestat miercuri în susţinerea acestor familii, în faţa tribunalului, unde au fost desfăşuraţi numeroşi poliţişti israelieni, potrivit unor jurnalişti AFP.

În centrul procesului se află proprietatea funciară a terenurilor pe care au fost construite casele în care locuiesc palestinienii - râvnite de către colonişti - în Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al Ierusalimului ocupat şi anexat ilegal de către Israel, potrivit ONU.

Potrivit legii israeliene, dacă evrei pot dovedi că familia lor locuia în Ierusalimul de Est înaintea Războiului din 1948, ei pot cere să li se acorde ”dreptul de proprietate”.

Însă o asemenea lege nu există pentru palestinienii care şi-au pierdut bunurile în timpul războiului.

La 9 mai, un tribunal din Ierusalim a amânat o audiere-cheie într-un dosar similar cu privire la alt cartier din Ierusalimul de Est - Sheikh Jarrah -, unde manifestaţii în susţinerea familiilor palestiniene ameninţate cu evacuarea au fost pătate de ciocniri cu poliţia israeliană.

Ciocniri au avut loc apoi pe Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului, în timpul Ramadanului, şi cel mai sfânt loc al iudaismului, între palestinieni şi forţe de securitate israeliene.

Aceste cocniri - în care au fost răniţi sute de palestinieni - au fost preludiul unui război între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană armată Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.

În perioada 10-21 mai, 254 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza - inclusiv 66 de copii şi combatanţi, potrivit autorităţilor locale palestiniene.

În Israel, proiectile trase din Fîşia Gaza au ucis 12 persoane - inclusiv un copil, o adolescentă şi un militar israelian, potrivit poliţiei israeliene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.