Curtea Supremă greacă a interzis participarea în alegerile generale de la 21 mai a Partidului Elenii, înfiinţat de către Ilias Kassidiaris, un fost cadru al Partidului Zori Aurii (neonazist) care ispăşeşte o pedeapsă grea cu închisoarea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ilias Kassidiaris, un fost purtător de cuvânt al Zori Aurii şi liderul Partidului Elenii (extremă dreapta) nu va putea candida în alegeri, aşa cum avea ambiţia să facă, în scrutinul prevăzut peste mai puţin de trei săptămâni.

Acest fost deputat neonazist în perioada 2012-2013 şi-a anunţat recent intenţia de a candida la un mandat de deputat într-o circumscripţie din centrul Atenei.

Hotărârea Curţii Supreme, anunţată marţi de către preşedinta instanţei, Altan Kokovou, a fost luată de către magistaţii instituţiei cu o majoritate de nouă la unu.

Interzicerea unui partid în alegeri este o premieră de la restabilirea democraţiei în Grecia, în 1974, după cei şapte ani ai Dictaturii Coloneilor, potrivit unor experţi.

În februarie, Parlamentul a acţionat împotriva partidului Elenii prin adoptarea unui amendament la legea electroală din 2021, care prevede că un partid politic nu poate participa în alegeri dacă conducerea acestuia - oficială sau neoficială - a fost condamnată ca făcând parte dintr-o organizaţie criminală.

Decizia finală în acest dosar revenea Curţii Supreme.

Înaintea acestei interdicţii, Ilias Kassidiaris, care şi-a înfiinţat partidul cu câteva luni înainte de a fi arestat, în octombrie 2020, a denunţat ”o lovitură de stat de neimaginat împotriva democraţiei” care încearcă să îndepărteze de la vot ”sute de mii de alegători” din partidul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.