Judecători antiterorişti de instrucţie au dispus marţi ca 14 persoane să fie judecate în urma asasinării în Yvelines (vest), în octombrie 2020, a lui Samuel Paty, un profesor de istorie-geografie decapitat de către un islamist radicalizat rus, ucis ulterior de către poliţie, potrivit unor surse apropiate dosarului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 16 octombrie 2020, profesorul, atunci în vârstă de 47 de ani, a fost înjunghiat şi apoi decapitat în apropierea Colegiului Conflans-Sainte-Honorine, în Yvelines, de către Abdoullakh Anzorov, un refugiat rus de origine cecenă.

Tânărul în vârstă de 18 ani, radicalizat, îl acuza de faptul că a arătat în clasă, la o oră de libertatea exprimării, caricaturi ale profetului Mahomed.

Într-un mesaj audio, în rusă, el şi-a revendicat gestul şi îşi exprima satisfacţia faţă de faptul că l-a ”răzbunat pe profet”.

Potrivit unor elemente ale ordonanţei de inculpare, de care AFP scrie că a luat cunoştinţă marţi, ”mobilul” atacatorului era ”răzbunarea unei ofense care aprecia că i-a fost adusă profetului, care merita o condamnare la moarte a profesorului, vrută de dumnezeul şi religia sa”.

Cu privire la această decapitarei, care a provocat o emoţie uriaşă în Franţa, magistraţii de instrucţie cer ca cea mai gravă infracţiune - complicitate la asasinat terorist - să fie reţinută împotriva a doi prieteni ai atacatorului Abdoullakh Anzorov. 

Cei doi bărbaţi - Azim Epsirkhanov şi Naïm Boudaoud - l-au însoţit să cumpere un cuţit.

Naïm Boudaoud a fost împreună cu atacatorul până la Colegiul Conflans-Sainte-Honorine.

Brahim Chnina, tatăl unei eleve la colgiu exclusă din motive disciplinare, care pretindea că a asistat la curs, şi sulfurosul activist islamist Abdelhakim Sefrioui, autorii unor videouri postate pe reţele de socializare care au atâţat polemica, au fost inculpaţi cu privire la complicitate la asasinat, dar şi Priscilla Mangel, o convertită la islam, care se afla în legătură pe Twitter cu asasinul în zilele dinaintea atacului.

Judecătorii cer ca aceste trei persoane şi alţi trei adulţi, inculpaţi în diverse grade, să fie judecaţi de o Curte cu Juraţi cu privire la o infracţiune mai puţin gravă, şi anume de asociere teroristă criminală de răufăcători, potrivit surselor apropiate dosarului citate.

Ei dispun, de asemenea, un proces separat - la un tribunal pentru minori - împotriva a cinci adolescenţi, cu vârste curpinse între 14 şi 15 ani la momentul faptelor, acuzaţi de supravegherea împrejurumilor celogiului şi de faptul că i l-au arătat pe Samuel Paty atacatorului.

Ei urmează să fie judecaţi cu privire la asociere de răufăcători în vederea pregătirii unor violenţe agravate, un delict.

Magistraţii mai dispun ca eleva de colegiu a cărei minicună despre conţinutul cursurilor lui Samuel Paty a declanşat cazul să compară în faţa unui tribunal pentru copii, cu privire la denunţare calomnioasă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.