Justiţia americană începe luni selectarea juraţilor însărcinaţi să examineze refuzul lui Steve Bannon, un apropiat al lui Donald Trump, de a coopera într-o anchetă parlamentară cu prvire la luarea cu asalt a Capitoliului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Steve Bannon, un consilier discret, dar foarte influent, a jucat un rol crucial în alegerea milirdarului la Casa Albă, în 2016, dând o turnură clar populistă campaniei acestuia, după care a fost dat afară în anul următor.

Cei doi, rămaşi apropiaţi, au discutat în zilele de dinaintea atacului sângeros de la 6 iaunuarie 2021 la sediul Congresului, potrivit Comisiei ”6 ianuarie” din cadrul Camerei Reprezentanţilor, însărcinată să facă lumină cu privire la rolul fostului preşedinte în această lovitură în forţă.

Comisia l-a citat pe Steve Bannon la audieri şi să prezinte documente, cu scopul de a afla natura acestor discuţii cu Trump.

Însă acesta a refuzat, invocând dreptul preşedinţilor de a păstra anumite conversaţii secrete.

Din cauza acestui refuz, el a fost inculpat, în noiembrie, cu privire la ”obstrucţionarea prerogativelor Congresului”.

Odată cu apropierea procesului, acest bărbat în vârstă de 68 de ani s-a răzgândit şi a acceptat să coopereze cu parlamentarii.

Procurorii au denunţat ”o răzgândire de ultim moment, cu scopul de a evita” o condamnare, iar judecătorul dosarului şi-a exprimat dorinţa ca procesul să fie menţinut.

Avocaţii săi au cerut, în zadar, o amânare a procesului, de teamă ca juraţii să nu fie influenţaţi de difuzarea unor audieri ale Comisiei de anchetă, a cărei următoare şedinţă este programată joi seara, la o oră de mare audienţă.

Comisia urmează să detalieze, după un an de investigaţii, ziua de 6 ianuarie, aşa cum a fost ea trăită de către Donald Trump, ”ceea ce s-a făcut şi ceea ce nu s-a făcut”, declara duminică, la postul ABC News, aleasa democrată Zoe Lofgren.

Miliardarul este suspectat de faptul că nu a făcut nimic, timp de aproape trei ore, în timp ce susţinătorii săi luau cu asalt Capitoliul, semănau violenţăă şi haos şi îi obligau pe aleşi să întrerupă certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.