O jurnalistă neozeelandeză însărcinată, Charlotte Bellis, care lucra în Qatar, a povestit duminică faptul că a fost primită de către talibani, în Afganistan, deoarece nu a putut să se întoarcă în Noua Zeelandă să nască, din cauza legislaţiei împotriva covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”M-am simţit trădată” de Noua Zeelandă, acuză Charlotte Bellis, de la Kabul, într-un interviu acordat postului Radio New Zealand.

Într-o scrisoare deschisă publicată în ziarul New Zealand Herald, ea precizează că lucra la postul Al-Jazeera în Afganistan.

La întoarcerea sa la Doha, unde se află sediul postului, ea şi-a dat seama că este însărcinată.

Cum în Qatar este interzs să ca femeile să rămână însărcinate în afara căsătoriei, ea şi-a păstrat sarcina secretă şi ş-a pregătit întoarcerea în Noua Zeelandă.

Însă Noua Zeelandă, care şi-a închis frontierele în martie 2020 din cauza pandemiei covid-19, le permite neozeelandezilor să revină în ţară în mod excepţional.

Atunci când a aflat că nu poate obţine o derogare pentru a se întoarce în ţară, ea a sunat oficiali talibani de rang înalt.

Aceştia i-au propus să vină să nască în Afganistan, unde se află partenerul jurnalistei, un fotograf belgian.

”Suntem fericiţi pentru voi, puteţi veni şi nu veţi avea probleme”, au asigurat-o talibanii, a povestit ea într-un interviu.

”Nu vă faceţi griji, totul va fi bine”, i-au spus ei, declară ea New Zealand Herald.

”Atunci când am avut nevoie, Guvernul neozeelandez mi-a spus că nu eram bineventiă”, deplânge jurnalista.

”Când talibanii oferă unei femei însărcinate azil, e clar că este într-o situaţie dificilă”, subliniază ea.

Charlotte Bellis, care i-a întrebat pe talibani ce vor face pentru a garanta drepturile femeilor şi fetelor, consideră că este ”ironic” să pună aceeaşi întrebare propriului Guvern.

După ce a dezvăluit problemele cu care se confrunta şi a recurs la avocaţi, jurnalista a fost contactată de către autorităţile neozeelandeze, care i-au transmis că cererea sa respinsă urmează să fie reexaminată.

Ministrul neozeelandez însărcinat cu lupta împotriva covid-19 Chris Hipkins a anunţat într-un comunicat că le-a cerut funcţionarilor să verifice dacă au fost urmate toate procedurile în cazul lui Charlotte Bellis, ”care părea, la prima vedere, să merite explicaţii suplimentare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.