Jurnalismul bazat pe bârfă şi zvonuri este o formă de "terorism”, iar presa care încadrează popoare întregi în stereotipuri sau alimentează teama de migranţi acţionează distructiv, a declarat vineri Papa Francisc, în cursul unei întâlniri cu reprezentanţi ai jurnaliştilor italieni, citat de The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suveranul Pontif a îndemnat reporterii să depună eforturi suplimentare pentru a căuta adevărul, în special în epoca ştirilor non-stop.

Răspândirea zvonurilor este un exemplu de “terorism, al modului în care poţi ucide o persoană cu gura”, a avertizat el.

“Acest lucru este cu atât mai adevărat pentru jurnalişti, pentru că vocea lor poate ajunge la toţi şi este o armă foarte puternică”, a adăugat Papa.

Papa, care a apărat în repetate rânduri, vehement, drepturile refugiaţilor şi migranţilor, a declarat că jurnalismul nu ar trebui să fie folosit ca “armă de distrugere împotriva persoanelor şi chiar a popoarelor”.

“Nici nu ar trebui să alimenteze teama înainte de evenimente precum migraţia forţată din cauza războiului sau a foametei”, a subliniat el.

În Italia, mai multe ziare sunt afiliate politic şi sunt folosite în mod regulat să îi discrediteze pe cei care au opinii politice diferite. De multe ori, publicaţiile răspândesc zvonurile false despre vieţile private ale rivalilor.

În 2009, mai multe publicaţii din trustul premierului din perioada respectivă, Silvio Berlusconi, au fost intens criticate din cauza unor materiale în care era pusă sub semnul întrebării integritatea unui magistrat care dăduse o sentinţă nefavorabilă unei companii deţinute de rude ale lui Berlusconi. În materiale apăreau diverse insinuări pornind de la modul în care se îmbrăca magistratul, inclusiv culoarea şosetelor sale, şi de la faptul că îi plăcea să se plimbe în parc.

Anul trecut, ziarul de dreapta Libero şi-a intitulat materialul privind atacurile de la Paris, soldate cu 130 de morţi, "Bastarzi islamici”.

Un alt cotidian de dreapta, Il Giornale, a intitulat "ISIS vine. Să ne înarmăm” un material publicat tot anul trecut, despre situaţia haotică din Libia şi despre riscul ca militanţi islamişti să încerce să ajungă în Italia odată cu valul de migranţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.