Luxemburghezul Jean-Claude Juncker nu s-a dezis de reputaţia sa de spirit liber şi acid, într-o ultimă conferinţă de presă la sediul Comisiei Europene (CE), punctată de înţepături, anecdote, vorbe de duh şi momente emoţionante, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mi-e foame!”, a fost ultimul lucru pe care l-a spus la finalul unei sesiuni de întrăbări şi răspunsuri, în care a criticat uciderea de către Emmanuel Macron a sistemului spitzenkandidat, inaugurat în 2014, în desemnarea preşedinteui CE şi a prezentat o savuroasă anecdotă despre interceptarea telefonului său mobil de către serviciile preşedinţilor american Bill Clinton şi francez Jacques Chirac în 1997.

”Ideea de a nu repeta spitzenkandidat în 2019 a fost o greşeală”, a denunţat el.

”Era un mic progres democratic şi a fost suprimat din motive obscure”, a reporşat el.

”Eu voi fi fost singurul ales prin acest sistem. Nu voi avea un succesor”, a ironizat el.

Această critică îi este adresată în mod direct preşedintelui francez Emmanuel Macron, adversarul declarat al acestui sistem instaurat de către grupurile politice din Parlamentul European (PE) în desemnarea preşedintelui CE.

Emmanuel Macron a refuzat acest sistem în 2019 şi l-a recuzat pe Manfred Weber, candidatul desemnat de către Partidul Popular European (PPE, dreapta proeuropeană), care s-a clasat pe primul loc în alegerile europene din mai.

Două summituri europene au fost necesare în vederea desemnării fostului ministru german al Apărării Ursula von der Leyen, validată cu un scor fragil în PE, cu o majoritate de nouă voturi.

Jean-Claude Juncker a prezentat apoi o savuroasă anecdotă despre telefonul său mobil.

”Nokia mea este în prezent protejată, dar la acea vreme era ascultată”, a declarat el.

Venit în 1997 la Paris la un summit european pe tema locurilor de muncă, el a fost nevoit să se mute la alt hotel.

”Noaptea, Bill Clinton m-a sunat să-mi vorbească despre o problemă între Airbus şi Boeing. Am fost foarte surprins, pentru că m-a sunat pe linia fixă a noului hotel, în timp ce delegaţia mea nu ştia că m-am mutat. Şi am fost foarte surprins să-l aud a doua zi pe Jacques Chirac spunându-mi, când m-a primit la (Palatul Elysée) «felul în care i-ai vorbit lui Clinton este felul în care Europa trebuie să le vorbească americanilor”, a povestit el.

Jean-Claude Juncker a părut obosit.

El se reface în urma unei delicate operaţii cu privire la un anevrism aortic şi a fost nevoit să amâne marţi, 3 decembrie, transferul puterii Ursulei von der Leyen.

El împlineşte la 9 decembrie vârsta de 65 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.