Naţionalismele sunt ”o otravă” care fac rău eforturilor Uniunii Europene (UE) de a vorbi pe o singură voce pe scena mondială, a declarat joi, într-o vizită la Salamanca, în Spania, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Părând să vizeze astfel - în mod indirect - efortul unor lideri separatişti de a despărţi Catalonia de Spania, şeful Comisiei a subliniat că nimeni nu are dreptul să distrugă modelul coexistenţei europene.

Guvernul spaniol a destituit Executivul catalan, a dizolvat Parlamentul regional şi a plasat Catalonia sub tutelă după ce deputaţi regionali au proclamat, luna trecută, o ”republică catalană” independentă. Curtea Constituţională spaniolă a anulat miercuri această declaraţie unilaterală de independenţă.

Premierul conservator Mariano Rajoy, care a asistat la ceremonie, a fost criticat pe reţele de socializare.

Într-un mesaj postat pe Twitter, un utilizator îi reproşează că răsplăteşte astfel ”«servicii» împotriva naţiunii catalane”, într-un ”loc simbolic pentru dominaţia castiliană asupra Peninsulei Iberice de când Felipe al V-lea i-a înfrânt pe catalani în 1714”.

”Da Europei, da grupului său al naţiunilor, da regiunilor ei, dar nu împărţirii după criterii naionaliste şi regionale”, a subliniat Juncker într-un discurs, în franceză, pe care l-a susţinut după ce a primit titlul de Doctor honoris causa al Universităţii din Salamanca.

Preşedintele Comisiei a insistat în acest discurs asupra faptului că că Uniunea are la bază statul de drept, potrivit agenţiei spaniole Europa Press.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.