Adunarea Generală a ONU urmează să voteze marţi o rezoluţie fără caracter obligatoriu prin care se cere "o încetare imediată a focului umanitar" în Gaza - un apel pe care Consiliul de Securitate, paralizat, nu a reuşit să îl facă până acum, transmite France24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Foametea se agravează în rândul palestinienilor din fâşia Gaza asediată, au anunţat agenţiile umanitare, în timp ce Adunarea Generală a ONU se pregătea să voteze marţi o încetare imediată a focului umanitar în conflictul de două luni dintre Israel şi Hamas. Alte sute de civili au murit în atacul Israelului asupra Fâşiei Gaza de când SUA au respins vineri prin veto o rezoluţie a Consiliului de Securitate care cerea o încetare a focului.

Vineri, Statele Unite, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, şi-au folosit dreptul de veto pentru a opri un proiect de text care cerea încetarea focului, acesta fiind cel mai recent semn de impas. Consiliul a avut nevoie de mai mult de o lună de la începutul războiului dintre Israel şi militanţii Hamas pentru a vorbi cu o singură voce slabă, cerând la jumătatea lunii noiembrie, după ce patru texte au fost respinse, "pauze" umanitare în conflict.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat cu privire la iminenţa unei "prăbuşiri complete a ordinii publice" în Fâşia Gaza asediată. Multe ţări şi organizaţii pentru drepturile omului au deplâns eşecul de vinerea trecută al Consiliului de Securitate, iar Guterres a descris duminică autoritatea şi credibilitatea Consiliului ca fiind "subminate".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.