Juan Guaido, liderul opoziţiei venezuelene şi autoproclamat preşedinte, recunoscut de peste 40 de state ale lumii, a anunţat sâmbătă că va reveni la Caracas după vizita din Ecuador şi a făcut apel pentru noi proteste faţă de Nicolas Maduro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul lui Maduro i-a interzis lui Guaido să călătorească în străinătate, iar Statele Unite se tem că acesta nu va mai putea intra în ţară.

În ultimele zile, el a vizitat mai multe ţări sud-americane pentru a găsi sprijin pentru campania sa de a forma un guvern de tranziţie şi de a-l înlătura pe Maduro, pe care îl consideră un uzurpator. 

Guaido a vizitat Brazilia, Argentina şi Paraguay, după ce a fost în Columbia pentru a încerca să rezolve problema ajutoarelor umanitare trimise Venezuelei şi blocate la graniţă.

„Anunţ revenirea mea acasă din Ecuador”, a spus Guaido la o conferinţă de presă din Salinas, unde a participat şi preşedintele ecuadorian Lenin Moreno, potrivit Reuters.

Guaido nu a spus exact când şi cum va reveni în Venezuela. Plecarea lui din Ecuador este programată duminică, la ora locală 09.30, potrivit programului guvernului ecuadorian stabilit pentru vizita lui.

Liderul opoziţiei ar putea fi arestat de autorităţile venezuelene la revenirea în ţară. Curtea Supremă a impus restricţia de călătorie după ce el a invocat, pe 23 ianuarie, o prevedere din Constituţie şi s-a proclamat preşedinte interimar. 

Guaido a mai spus că venezuelenii ar trebui să iasă din nou în stradă, luni şi marţi, chiar dacă în Venezuela, ca în alte ţări sud-americane, are loc sărbătoarea Carnavalului.

„Avem puţine de sărbătorit şi atâtea de făcut”, a subliniat el.

Dacă administraţia americană nu a exclus intervenţia militară împotriva lui Maduro, este puţin probabil ca aliaţii sud-americani ai lui să emită sancţiuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.