Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell dă asigurări că serviciile sale nu a cedat presiunilor Chinei şi nu au ”îndulcit” un raport cu privire la dezinformări referitoare la noul coronavirus, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu ne-am încliniat în faţa nimănui. Permiteţi-mi s-o spun clar: suntem un serviciu diplomatic. Menţinem contacte permanente cu reprezentanţii ţărilor terţe. Acest lucru implică să ascultăm ceea ce cred ei despre politicile şi evaluările noastre”, a declarat el.

Audiat de către eurodeputaţi, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă a evocat existenţa a două documente - unul care urmează să fie făcut public şi consultat pe site-ul Serviciului Euroepan pentru Acţiune Externă (SEAE), iar celălalt de ”uz intern”.

Documentul de ”uz intern” a fost divulgat în presă. El este mai dur faţă de China şi evocă o campanie de dezinformare la nivel mondial.

Pus în dificultate din cauza acestui scandal, Josep Borrell s-a angajat să descopere originea divulgării.

Însă eurodeputatul Bart Groothuis din cadrul gruului liberal ”Renew Europe” consideră că nu este neapărat cea mai bună strategie.

”Aceasta nu este o vânătoare de vrăjitoare”, a avertizat el. ”Trebuie să fim transparenţi cu privire la ceea ce s-a  întâmplat, însă nu trebuie să provocăm nelinişte în rândul personalului serviciului, din contră, trebuie să-l susţinem”.

Documentul paralel evocă presiuni chineze în vederea împiedicării ca Wuhanul să fie menţionat ca fiind originea noului coronavirus.

Ambasadorul chinez al Uniunea Europeană (UE) Zhang Ming îndeamnă, la rândul său să nu se cedeze unei viziuni care vede lucrurile în alb şi negru.

”Dezinformarea este un inamic al nostru, al tuturora şi trebuie să-i facem faţă cu toţii”, apreciază Zhang Ming.

”De la început, China a sufert mult din cauza dezinformării”, afirmă el.

”Îndulcită” sau nu, dezinformarea este cât se poate de puternică în timpul pandemiei, comentează Euronews.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.