Şeful diplomaţiei britanice Boris Johnson a catalogat luni ”tot mai absurde” dezminţirile Rusiei cu privire la implicarea sa - acuză Londra - în otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie, iar Kremlinul a îndemnat regatul să-şi dovedească acuzaţiile cu probe sau să prezinte scuze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dezminţirile Rusiei sunt tot mai absurde”, a declarat şeful diplomaţiei britanice la sosirea la Bruxelles, la o reuniune cu omologii săi din Uniunea Europeană (UE).

Londra va trebui să ”furnizeze probe” sau să-şi ceară scuze faţă de Moscova, după ce a acuzat-o că este ”vinovată” de otrĂvirea pe 4 martie a lui Serghei Skripal, un fost agent dublu rus refugiat în Anglia, şi a fiicei sale, a subliniat luni Kremlinul.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Mai devreme sau mai târziu, va trebuii să se dea socoteală pentru aceste acuzaţii nefondate - fie să se prezinte probe, fie să se prezinte scuze”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a catalogat acuzaţiile Londrei drept un ”val de defăimări la adresa Rusiei, absolut de neînţeles şi cu motivaţii incerte”.

PRESA RUSĂ SUBLINIAZĂ ROLUL CRIZEI CU OCCIDENTUL ÎN ALEGERI

Mai multe ziaRe ruse scriu luni că aceste tensiuni fără precedent cu Occidentul au contribuit la marea victorie a lui Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale de duminică, în urma cărora a obţinut al patrulea mandat, cu 76,7% din voturile exprimate.

”Trebuie să mulţumim Marii Britanii pentru că, încă o dată, ei nu au sesizat mentalitatea rusă. Încă o dată, am fost puşi sub presiune exact în momentul în care trebuia să ne mobilizăm”, a declarat un purtător de cuvânt al cartierului general de campanie al lui Putin, citat de cotidianul Kommersant.

”Presiunea fără precedent a lumii exterioare i-a împins pe ruşi să-şi strângă rândurile şi să se unească în jurul autorităţilor”, apreciază la rândul său politologul Andreï Koliadin în ziarul Vedomosti.

”Diabolizarea lui Putin în Occident a avut efect invers în Rusia: o unire fără precedent în jurul persoanei sale”, adaugă senatorul Aleksei Puşkov.

”Nimic nu mobilizează electoratul rus mai bine ca o ameninţare globală sau atacuri din Occident”, subliniază, de asemenea, expertul Vladimir Şapovalov, citat de ziarul online Politika Segodnia. El adaugă că primii ani de mandat ai lui Putin ar trebuie, astfel, să fie marcaţi drept o ”consolidare a confruntării cu Occidentul”.

”Societatea este deja foarte sudată, sudată la maximum, fără a pune la socoteală atacurile oricui ar fi, mai degrabă în jurul proiectelor de dezvoltare viitoare a ţării”, a apreciat Peskov luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.