Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi că speră să efectueze ”încă de joi” o vizită în Florida, unde 150 de persoane erau în continuare date dispărute, iar alte 11 au murit, în urma surpării unui imobil rezidenţial, în apropiere de Miami, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să se ducă în Florida, Biden a răspuns că ”da, sper (...). Cât mai repede putem. Poate încă de joi”.

Sute de salvatori încearcă să găsească eventuali supravieţuitori la Surfside, în sud-estul Statelor Unite, după surparea joi, înainte de zori, a unui imobil locuit de 12 etaje, Champlain Towers.

Bilanţul dramei a crescut luni la 11 morţi, iar 150 de persoane erau date în continuare dispărute, inclusiv zeci de latino-americani originari din Argentina, Columbia, Paraguay, Chile şi Uruguay.

Autorităţăile locale au promis o anchetă ”extinsă” cu privire la cauzele surpării sângeroase.

Preşedintele american şi-a exprimat vineri solidaritatea, într-”un moment foarte dificil”.

”Sunt multe persoane care aşteaptă. Există oameni în viaţă? Ce se va întâmpla? Suntem din tot sufletul alături de ei”, a declarat într-o conferinţă de presă, la Casa Albă, Joe Biden.

DEGRADĂRI

Imobilul care s-a surpat, omorând rezidenţi, prezenta ”degradări” care ”se accelerau”, a tras un semnal de alarmă, în aprilie, preşedinta Adunării coproprietarilor clădirii din Florida, într-o scrisoare dezvăluită marţi de mai multe publicaţii americane.

Lucrări - în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari - erau necesare în vederea conformării la norme a clădirii care a dispărut joi într-un nor de praf, potrivit unei estimări a coproprietarilor.

Preşedinta Asociaţiei coproprietarilor avertiza Adunarea coproprietarilor, în această scrisoare - datată la 9 aprilie -, că situaţia era pe cale să se înrăutăţească.

Începând din 2018, ”degradarea betonului s-a accelerat, situaţia acoperişului este considerabil agravată”, avertiza, în această scrisoare, Jean Wodnicki, preşedinta Asociaţiei coproprietarilor.

Un raport din 2018 cu privire la situaţia imobilului arăta ”pagube structurale majore” şi ”fisuri” în subsolul clădirii, se arată în acest document, publicat de Primăria din Surfside.

”Hidroizolaţia de sub marginile piscinei şi de la calea de acces a vehiculelor (...) a expirat, deci trebuie să fie complet retrasă şi înlocuită”, stabilea în acest document expertul Frank Morabito, care reclama reparaţii ”în timp util”, fără să evoce însă riscul unei surpări a clădirii.

”Va avea loc o anchetă extinsă şi completă cu privire la motivele care au condus la această tragedie”, a dat asigurări luni primarul comitatului Miami-Dade Daniella Levine Cava.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.