Preşedinţii american Joe Biden şi mexican Andres Manuel Lopez Obrador, supranumit şi AMLO, îşi afişează voinţa de a ”strânge rândurile” împotriva crizei imigraţiei de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic şi a inflaţiei, în pofida unor fricţiuni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joe Biden l-a numit ”preten” şi ”partener” pe omologul său Andres Manuel Lopez Obrador, pe care l-a primit marţi, pentru a doua oară, la Casa Albă.

Şeful statului mexican i-a aplicat o lovitură puternică, la începutul lui iunie, refuzând să participe la Summitul Americilor, la Los Angeles, din cauza că acesta nu a invitat la reuniune Cuba Venezuela şi Nicaragua.

Cei doi au poziţii opuse în criza din Ucraina.

Mexicanul refuză să se alăture sancţiunilor impuse de Occident Rusiei din cauza războiului rus din Ucraina.

”În pofida titlurilor exagerate pe care le vedem uneori, avem amândoi o relaţie de lucru solidă”, a dat asigurări Joe Biden.

”Cred că, muncind împreună, ne putem ajuta să ne rezolvăm problemele pe care le avem”, a continuat preşedintele democrat, insistând asupra crizei imigraţiei la frontiera dintre cele două ţări.

El a evocat moartea a 53 de imigranţi - inclusiv numeroşi mexicani - într-un camion, în Texas, la 27 iunie, şi a dat asigurări că Statele Unite au consolidat lupta împotriva trecătorilor care-i pun pe cei care vor să imigreze în pericol.

Cei doi lideri afirmă, într-un comunicat comun publicat de către Casa Albă după întâlnire, că această tragedie ”ne va consolida şi mai mult hotărârea de a ataca filiere de trecători care câştigă miliarde de dolari pe spinarea imigranţilor şi de a ne intensifica eforturile în vederea atacării imigraţiei la rădăcină”.

”Avem nevoie ca fiecare ţară din regiune să ni se alăture”, a tunat democratul, acuzat de opoziţia republicană de faptul că este laxist, în pofida unor arestări-record de imigranţi clandestini la frontiera de sud.

Cei doi lideri anunţă în comunicat că Mexicul s-a angajat să finaţeze cu 1,5 miliarde de dolari infrastructuri la frontieră.

Andres Manuel Lopez Obrador a pledat în favoarea unei ”cooperări consolidate” între cele două ţări şi a prezentat cereri - o regularizare a imigranţilor instalaţi de mult timp în Statele Unite.

El a evocat ”vremuri dificile” şi o inflaţie ”de care suferă întreaga lume”.

Preşedintele naţionalist de stânga mexican a sugerat, de asemenea, o suspendare a taxelor vamale între cele două ţări, ”în vederea unei scăderi a preţurilor, în profitul consumatorilor”.

”În pofida diferenţelor şi dezacordurilor noastre, care nu sunt uşor de uitat, am fost capabili, în mai multe rânduri, să cooperăm ca nişte adevăraţi aliaţi”, a subliniat  Andres Manuel Lopez Obrador.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.