Joe Biden a alinat durerea la Uvalde, un oraş texan traumatizat de un atac armat într-o şcoală primară, marţi, soldat cu moartea a 19 copii şi doi profesori, dar nu poate promite mare lucru în privinţa reglementării armelor de foc, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Faceţi ceva!”, i-au cerut mai multe persoane, la ieşirea din biserica în care preşedintele democrat, un catolic practicant, şi Prima Doamnă Jill Biden au asistat la o slujbă.

”Vom face, vom face”, le-a răspuns preşedintele de pe treapta maşinii, întrocându-se către persoanele respective.

Cuplul prezidenţial a vizitat Şcoala Primară Robb, unde un adolescent în vârstă de 18 ani a comis marţi unul dintre cele mai sângeroase masacre în mediul şcolar din Statele Unite.

Nouăsprezece copii şi doi profesori au fost ucişi de către Salvador Ramos în şcoală.

Joe şi Jill Biden au depus un buchet de flori la crucile cu numele victimelor, aproape acoperite de flori şi jucării de pluş.

Apoi, cuplul prezidenţial, care şi-a ascuns durerea în spatele unor ochelari închişi la culoare, a privit fotografii ale copiilor ucişi, cu vârste cuprinse între nouă şi 11 ani.

Bidenii au petrecut mai târziu aproape trei ore cu familiile victmelor, departe de camerele de luat imagini şi de priviri.

Imaginile de la Uvalde amintesc în mod trist de o vizită efectuată de către preşedintele american şi Prima Doamnă în urmă cu câteva zile la Buffalo, în nord-estul Statelor Unite, locul unui atac armat rasist.

Joe Biden a vorbit despre doliu, evocându-şi propria experienţă.

”Să pierzi un copil este ca şi cum ţi s-ar smulge o parte din suflet”, declara marţi cel care a pierdut o fiică foarte mică, într-un accident rutier, şi un fiu, din cauza cancerului, la vârsta adultă.

Joe Biden poate că a reuşit, în lunga sa întâlnire cu familiile victimelor de la Uvalde, să le aline un pic.

Însă şeful democrat al statului, în vârstă de 79 de ani, nu poate face mare lucru într-o ţară în care circulă mai multe arme decât locuitori.

Ricardo Garcia, în vârstă de 47 de ani, un angajat al spitalului din Uvalde, lucra în ziua dramei.

”Am văzut lucruri teribile. Copii mici morţi. Nu reuşesc să-mi scot din minte urletul mamelor cărora li se dădea vestea rea”, declară el.

”Sunt mulţumit că (preşedintele) este aici. Suntem onoraţi.Dar trebuie să oprim vânzarea armelor. Punct. În Texas, azi, nu poţi să cumperi tutun la (vârsta de) 18 ani, dar poţi să cumperi arme. Nu este normal”, denunţă el.

”SIMT ALTĂ STARE DE SPIRIT”

Joe Biden vrea să spargă această rutină sinistră a Americii, bulversată la intervale regulate de masacre, care nu sunt urmate de reforme semnificative.

”Simt altă stare de spirit”, a declarat duminică CNN un senator democrat, Dick Durbin.

Democraţii este necesar să convingă câţiva republicani, pentru a obţine o majoritate calificată, în Senat, şi să legifereze măcar accesul la armament semiautomat.

Însă această sarcină este grea.

Vineri, tenori din tabăra conservatoare, inclusiv fostul preşedinte Donald Trump, au defllat la Convenţia puternicului lobby al armelor de foc National Rifle Association (NRA), în Texas, susţinându-l pe şeful acestei organizaţii.

”Singurul lucru care opreşte un om rău cu o armă este un om bun cu o armă”, consideră Wayne LaPierre.

Primele declaraţii ale unor elevi care au ieşit în viaţă din şcoală au schiţat coşmarul pe care l-au trăit.

Atacatorul a intrat în sală şi le-a spus copiilor ”veţi muri toţi”, după care a deschs focul, a povestit la ABC Samuel Salinas, în vârstă de zece ani.

Miah Cerrillo, în vârstă de 11 ani, a încercat să scape de Salvador Ramos mânjindu-se cu sângele unui coleg, al cărui cadavru se afla lângă ea, prefăcându-se moartă, a declarat ea CNN.

Fetiţa tocmai îl văzuse pe adolescent omorându-i învăţătoarea, după ce i-a spus ”noapte bună”.

Emoţia s-a transformat în furie faţă de reacţia poliţiei, care a pus capăt masacrului abia după o oră, în pofida apelurilor telefonice ale celor care se aflau în calsele vizate, între care şi un copil.

”Vă rog, trimiteţi poliţia acum”, au cerut toţi.

Departamentul Justiţiei a anunţat duminică faptul că va examina această reacţie a poliţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.