Preşedintele american Joe Biden le-a declarat miercuri după-amiază reporterilor de la Casa Albă că semnează ordine executive „curajoase” în Biroul Oval.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu e un moment mai bun pentru început ca astăzi”, a spus el.

Noul preşedinte a precizat că aceste acţiuni au menirea ca el să îşi ţină promisiunile faţă de poporul american.

„Vom avea nevoie de legislaţie pentru multe lucruri”, a adăugat.

În primele ore ale mandatului, el are în plan să semneze 17 ordine executive şi directive către agenţiile de stat.

Preşedintele american a mai spus că este vorba despre documente referitoare la „criza Covid”, „criza economică” şi „criza climatică”, acestea fiind prioritare. Ordinele executive semnate de preşedinte nu necesită aprobarea Congresului.

Primul său ordin executiv semnat cere americanilor ca, pe proprităţile guvernului, să poarte mască pentru prevenirea răspândirii Covid-19, potrivit NBC.

Altul face referire la oprirea retragerii SUA din organizaţia Mondială a Sănătăţii şi revenirea Statelor Unite în Acordul climatic de la Paris. Acest lucru va fi oficial în 30 de zile.

Biden s-a folosit de prima zi în funcţie pentru a propune Congresului o reformă radicală a legii imigraţiei, care, printre altele, va oferi statut legal unor aproximativ 11 milioane de oameni care trăiesc în SUA fără documente.

El a acţionat în vederea opririi proiectului de construire a zidului la graniţa cu Mexicul. A emis o proclamaţie prin care a pus capăt declaraţiei de urgenţă naţională făcută de Donald Trump, pe care acesta a folosit-o pentru a trimite bani către construcţia zidului.

Oficiali ai noii administraţii au spus că Biden va emite curând noi ordine executive. Ei au subliniat că situaţia actuală a ţării impune măsuri imediate.

Prin comparaţie, după două săptămâni la Casa Albă, Donald Trump semnase doar opt ordine, iar Barack Obama, nouă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.