Japonia anunţă joi o cooperare cu Statele Unite în vederea reevaluării naturii unor obiecte zburătoare neidentificate observate deasupra Japoniei în ultimii ani, după ce Statele Unite au doborât un presupus balon chinez spion, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comunicăm cu Statele Unite, dar refuzăm să comentăm discuţiile diplomatice”, a anunţat joi, în faţa presei, un purtător de cuvânt al Guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

”Acestera fiind spune, analizăm obiecte observate deasupra Japoniei în iunie 2020 şi septembrie 2021, inclusiv legăturile lor cu cazul din Statele Unite”, a precizat el.

Un misterios obiect zburător, care semăna cu un balon, a fost observat în nordul Japoniei în 2020,

Locuitori au postat fotografuu cu acesta pe reţele de socializare.

Agenţia Meteorologică a Japoniei anunţa atunci că balonul semăna cu un aerostat de analiză meteorologică, dar că nu-i aparţinea.

Guvernul a îndepărtat ipoteze potrivit cărora aparatul aparţinea unui stat străin, însă scandalul balonului chinez doborât în spaţiul aerian american a relansat îndoieli cu privire la natura acestuia.

Hirokazu Matsuno a dezvăluit că ”Guvernul a reperat baloane asemănătoare de apartenenţă necunoscută”, inclusiv unul în ianuarie 2022 care survola marea, la vest de Insula Kyushu (sud-vest).

”Continuăm să depunem eforturile necesare în vederea colectării şi analizării (informaţiilor) în cooperare cu aliatul nostru”, a anunţat el.

Ministerul japonez al Apărării a anunţat săptămâna aceasta că desfăşoară o ”supraveghere a spaţiului aerian japonez 24 de ore din 24, 365 de zile din 365”.

Însă el a refuzat să confirme dacă baloane de supraveghere, ca cel chinez doborât de către Statele Unite, au fost observate deasupra Japoniei.

”Cu toate acestea, atunci când confirmăm un caz de pătrundere în spaţiul aerian, facem anunţul în mod corespunzător. Noi nu am confirmat niciodată sau nu am anunţat vreo încălcare a spaţiului aerian de către baloane”, a răspuns Ministerul japonez al Apărării unei întrebări AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.