Italia a desemnat un port în care nava umanitară Ocean Viking să debarce cele 113 persoane salvate la Marea Mediterană, în prima operaţiune a vaporului după acostarea din Franţa, în noiembrie, a anunţat ONG-ul SOS Méditerranée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nava se îndreaptă către portul Ravenna, în nord-estul Italiei, desemnat de către autorităţiloe itaiene ca port sigur, a anunţat ONG-ul marţi, într-un comunicat, în care se plânge de cele ”patru zile lungi de navigaţie” pentru a ajunge acolo.

Migranţii de la bordul navei au fost salvaţi în noaptea de luni spre marţi, în apele internţaionale din zona de căutare şi salvare malteză, în apropierea zonei libiene, anunţa ONG-ul.

”În timp ce ne îndreptăm către nord, ne temem că alte persoane în pericol pe mare nu au să poată fi salvate”, îşi exprimă îngrijorarea SOS Méditerranée, care se declară ”uşurată pentru migranţii de la bordul” Ocean Viking.

Între migranţii salvaţi se află ”23 de femei, inele însărcinate, aproximativ 30 de minori neînsoţiţi şi trei bebeluşi, dintre care cel mai mic are trei săptămâni”, a anunţat SOS Méditerranée, cu sediul la Marsilia, în sud-estul Franţei.

Ei se aflau într-o ”ambarcaţiune pneumatică neagră supraaglomerată, în beznă”, potrivit ONG-ului.

La mijlocul lui noiembrie, Ocean Viking a debarcat la Toulon, în sud-estul Franţei, cu 230 de migranţi salvaţi în zona dintre Libia şi Italia, după ce a rătăcit timp de trei săptămâni în căutarea unui port de debarcare şi după o înfruntare diplomatică între Paris şi Roma.

Guvernul francez a acceptat să primească ”cu titlu excepţional” nava, în urma refuzului Italiei, provocând tensiuni diplomatice între cele două ţări.

Plasaţi într-o ”zonă de aşteptare” închisă, majoritatea migranţilor au fost eliberaţi fie printr-o decizie judiciară, fie pentru că erau minori singuri, fie pentru că au fost primiţi cu titlu de azil în Franţa.

De la începutul lui 2022, 1.998 de migranţi au dispărut în Marea Mediterană - inclusiv 1.369 în partea centrală a mării, cea mai periculoasă rută a migraţiei din lume -, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Migraţiilor (OIM).

Mii de oameni care fug din calea unor conflicte şi sărăciei încearcă să ajungă anual în Uniunea Europeană (UE) traversând Marea Mediterană plecând din Libia, ale cărei coaste se află la 300 de kilometri de Italia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.