Numeroşi palestinieni şi palestiniene din Fâşia Gaza sunt ţinta unui program secret de recunoaştere facială - Blue Wolf - al armatei israeliene, care colectează imagini ale persoanelor fără consimţământul acestora în scopul unei supravegheri generalizate a populaţiei, dezvăluie într-o anchetă jurnalistică cotidianul american The New York Times (NYT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această tehnologie viza iniţial să caute ostaticii israelieni răpiţi de Hamas.

După lansarea ofensivei sângeroase israeliene în enclava palestiniană, acest program a fost folosit de Tsahal pentru a identifica membri Hamas şi ai altor grupări armate palestiniene.

Problema este că algoritmii folosiţi acuzau uneori oameni nevinovaţi, care au fost apoi arestaţi şi torturaţi.

Înaintea începutului Războiului din Fâşia Gaza nu exista un astfel de efort în enclavă.

Cisiordania ocupată este, în schimb, înţesată de mai mulţi ani de acest program de supraveghere, Blue Wolf.

Cu ajutorul unor camere de luat imagini sau smartphone-urilor militarilor israelieni, programul scanează în punctele de control israeliene feţele palestinienilor, înregistrate apoi într-o bază de date.

GOOGLE IT

”Programul de recunoaştere facială, gestionat de spionajul militar israelian, inclusiv Unitatea de informaţii cibernetice 8200, are la bază tehnologia Corsight, o întreprindere privată israeliană. El foloseşte de asemenea Google Photos”, declară patru ofiţeri israelieni de informaţii NYT.

Unitatea de informaţii clasificate 8200 a armatei israeliene şi-a dat rapid seama că instrumentul Corsight funcţiona prost cu imagini pixelate şi feţe parţial ascunse - crescând astfel numărul identificărilor false.

Blue Wolf, folosit de asemenea la identificarea victimelor atentatelor de la 7 octombrie, nu a reuşit să recunoască persoanele desfigurate.

În schimb, Google recunoaşte pe oricine, chiar dacă i se distinge doar o parte din faţă.

”Prin încărcarea unei baze de date ale persoanelor cunoscute în Google Photos, ofiţeri israelieni au folosit funcţia de căutare a fotografiilor a serviciului pentru a identifica persoane”, dezvăluie NYT.

La ce bun să investească în instrumente sau aparate costisitoare de supraveghere şi de spionaj? Era de ajuns să le ceară Google.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.