Israelul a exclus exclude stabilirea în Ierusalim a bazei diplomatice pentru noul trimis saudit la palestinieni, a cărui numire vine în timp ce Washingtonul încearcă să stabilească relaţii israeliene oficiale cu Riadul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadorul saudit în Iordania, Nayef Al-Sudairi, şi-a extins sâmbătă prerogativele pentru a include pe cea de reprezentant nerezident pentru palestinieni.

O postare pe reţelele de socializare a ambasadei sale din Amman a spus că între sarcinile lui Nayef Al-Sudairi se numără şi cea de ”consul general la Ierusalim”.

Acest lucru pare să corespundă cu obiectivul de lungă durată şi până acum inutil al palestinienilor de a întemeia un stat în teritoriile ocupate de Israel într-un război din 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitală.

Israelul consideră Ierusalimul propria sa capitală, un statut recunoscut de Statele Unite sub preşedintele de atunci, Donald Trump, în 2017, dar nu şi de alte puteri mondiale.

Autorităţile israeliene interzic activitatea diplomatică palestiniană în oraş.

Arabia Saudită, locul de naştere al islamului, a susţinut cauza palestiniană şi a evitat relaţiile oficiale cu Israelul, dar SUA încearcă să promoveze ceea ce ar putea fi un acord istoric cu Orientul Mijlociu, care ar include normalizarea relaţiilor israelo-saudite.

”Acesta (Al-Sudairi) ar putea fi un delegat care se va întâlni cu reprezentanţii Autorităţii Palestiniene”, a declarat ministrul israelian de Externe Eli Cohen, postului de radio din Tel Aviv 103 FM.

”Nu vom permite deschiderea vreunui fel de misiuni diplomatice. Va exista un oficial care stă fizic în Ierusalim? Nu vom permite acest lucru” la Ierusalim, a adăugat Cohen.

Guvernul de dreapta al Israelului a minimizat orice posibilitate ca acesta să le ofere teren semnificativ palestinienilor, ca parte a unui acord de normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită.

Anterior, Riad a condiţionat recunoaşterea Israelului de abordarea obiectivului de statulitate al palestinienilor.

Printre provocările la adresa acestui obiectiv se numără schisma dintre administraţia palestiniană susţinută internaţional şi rivalul său islamist înarmat Hamas.

Bassam Al-Agha, ambasadorul palestinian la Riad, a declarat numirea lui Al-Sudairi drept o afirmare saudită a statului palestinian şi ”respingere a ceea ce fusese anunţat de fostul preşedinte al SUA Trump”.

”Aceasta înseamnă o continuare a poziţiilor Arabiei Saudite”, a declarat Al-Agha la postul de radio Voice of Palestine.

Deşi Cohen a spus că numirea lui Al-Sudairi nu a fost coordonată cu Israelul, el a văzut o posibilă legătură cu perspectivele de normalizare.

”Ceea ce se află în spatele acestei evoluţii este că, pe fundalul progresului în discuţiile dintre SUA şi Arabia Saudită şi Israel, saudiţii vor să transmită palestinienilor un mesaj că nu i-au uitat”, a spus Cohen.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.