Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrainul efectuează primele exerciţii militare navale comune cu Israelul, la un an de la normalizarea relaţiilor celor două ţări arabe de la Golful Persic cu statul evreu, a anunţat joi Marina americană (US Navy), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste manevre, care au început miercuri şi care durează cinci zile, se defăşoară la Marea Roşie, adiacentă Canalului Suez, ale cărui maluri sunt împărţite de către Egipt, Arabia Saudită şi Yemenul devastat de război.

Ele au ca obiectiv o ”îmbunătăţire a interoperabilităţii între toate forţele participante”, precuzează într-un comunicat US Navy.

”Este pasionant să vezi forţe americane care se antrenează împreună cu parteneri regionali în vederea îmbunătăţirii capacităţilor noastre colective de securitate maritimă”, apreciază, citat în comunicat, comandantul Comandamentului Central al Forţelor navale americane (NAVICENT), viceamiralul Brad Cooper.

”Colaborarea maritimă ajută la apărarea libertăţii navigaţiei şi fluxurlor comerciale libere, care sunt esenţiale în stabilitatea şi securitatea regionale”, adaugă el.

Aceasta este prima colaborare militară anunţată între EAU şi Bahrain, pe de o parte, şi Israel, pe de altă parte, de la restabilirea relaţiilor diplomatice cu Israelul în septembrie 2020.

Abu Dhabi şi Manama au devenit atunci promele capitale arabe de la Golful Persic care şi-au normalizat în mod public relaţiile cu Israelul, fără ca conflictul israeliano-palestinian să fi fost soluţionat mai înainte.

Marocul le-a urmat exemplul, iar apoi Sudanul.

EAU, Bahrainul şi Israelul au drept îngrijorare comună Iranul, acuzat de orchestrarea unor atacuri vizând nave în Strâmtoarea Ormuz, care leagă Golful Persic de Marea Oman.

Iranul este acuzat de asemenea de susţinerea rebelilor huthi în Yemen, care luptă împotriva Guvernului yemenit, susţinut de către o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită şi din care fac parte EAU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.