Irlanda de Nord va primi un milliard de lire sterline suplimentare, pe parcursul a doi ani, în baza acordului semnat între unioniştii nord-irlandezi din DUP şi Partidul Conservator al Theresei May, a anunţat şefa DUP, Arlene Foster, citată de The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În plus, modul în care pot fi cheltuiţi cei 500 de milioane de lire sterline alocate deja Irlandei de Nord va fi mai „flexibil”, a adăugat ea.

Potrivit lui Foster, Guvernul şi DUP vor înfiinţa un comitet de coordonare menit să monitorizeze implementarea acordului.

Şefa partidului nord-irlandez a dat asigurări că principiul după care a acţionat DUP a fost interesul nostru şi consolidarea uniunii.

Printre prevederile acordului se numără menţinerea sistemului de pensii, prelungirea subvenţiilor pentru încălzire alocate pensionarilor, precum şi menţinerea bugetului Apărării la 2% din PIB.

“Suntem încântaţi că am ajuns la acest acord care, cred eu, funcţionează, în mod clar, pentru stabilitatea naţională”, a subliniat Foster.

„După cum am spus , la începutul discuţiilor, împărtăşim multe valori în ceea ce priveşte faptul că vrem prosperitate în toată Marea Britanie, valoarea uniunii, legătura importantă dintre diferite părţi ale Marii Britanii”, a spus şi premierul Theresa May după semnarea acordului.

Ea a enumerat, printre priorităţile Guvernului ce va avea majoritate în Parlament cu ajutorul DUP, negocierile pentru Brexit, dar şi securitatea naţională.

Cei zece parlamentari nord-irlandezi vor susţine poziţia conservatorilor în voturile cheie din Camera Comunelor, începând cu discursul Reginei Elisabeta a II-a.

Însă, acest acord nu prevede existenţa unei coaliţii formale între conservatori şi DUP.

Premierul May a suferit o înfrângere grea în urma alegerilor anticipate de acum două săptămâni, în care şi-a pierdut majoritatea din Camera Comunelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.