Iranul vrea să-şi restabilească relaţiile cu Bahrainul, o ţară de la Golful Persic cu care şi-a întrerupt relaţiile diplomatice în 2016 din cauză că a susţinut Arabia Saudită, anunţă luni Ministerul iranian de Externe, în urma unei apropieri între Teheran şi Riad, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Odată cu atmosfera pozitivă care domneşte în regiune în urma reluării relaţiilor cu Arabia (Saudită), ne aşteptăm ca această evoluţie pozitivă să se producă şi cu alte ţări din regiune, inclusiv Bahrainul”, a declarat într-o conferinţă de presă săptămânală un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Nasser Kanani.

Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit şi-au întrerupt relaţiile în urmă cu peste şapte ani, după atacatrea misiunilor diplomatice saudite de către manifestanţi în Republica islamică, în urma execuţiei de către Riad a unui celebru cleric şiit.

Alte ţări de la Golful Persic - între care bahrainul, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Kuwaitul - şi-au redus relaţiile diplomatice cu Teheranul, pentru a susţine Riadul.

Vineri, Teheranul şi Riadul au anunţat o restabilire a relaţiilor diplomatice în termen de două luni, în urma unor negocieri în China.

Teheranul, satisfăcut de apropierea cu Riadul, apreciază că ”relaţiile între Iran şi Bahrain nu fac excepţie de la această regulă”, a declarat Nasser Kanani.

EAU şi Kuwaitul şi-au reluat, în ultimele luni, relaţiile cu Iranul.

”Reluarea relaţiilor între Iran şi Arabia Saudită arată eficienţa şi succesul soluţiei diplomatice în rezolvarea neînţelegerilor”, a declarat Nasser Kanani.

Bahrainul a acuzat în mai multe rânduri Iranul de susţinerea unei revolte şiite împotriva puterii sunnite, în vederea răsturnării Guvernului de la Manama, o acuzaţie respinsă de către Teheran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.