Un consilier apropiat liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, Ali Akbar Velayati, a anunţat vineri că Teheranul îşi va retrage imediat ”consilierii militari” din Siria şi din Irak, dacă aceste două ţări i-o vor cere, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prezenţa Iranului şi Rusiei în Siria va proteja ţara de trupe teroriste şi agresiuni americane (...). Noi suntem pregătiţi să ne retragem imediat, dacă guvernele irakian şi sirian o cer, însă nu din cauza presiunilor americane sau israeliene”, a declarat Ali Akbar Velayati, într-o conferinţă de presă la Moscova.

Cu susţinerea aliaţilor săi rus şi iranian, Bashar al-Assad a reuşit să inverseze, în câţiva ani, cursul războiului civil care devastează ţara de şapte ani.

Regimul sirian şi-a ridicat steagul, joi, în oraşul Deraa, în nord-vestul ţării, o zonă care a fost leagănul revoltei contra Guvernului său.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a transmis miercuri preşedintelui rus Vladimir Putin că preşedintele sirian Bashar al-Assad nu are a se teme de Israel.

El a cerut însă Moscovei să facă în aşa fel încât forţele iraniene să părăsească Siria.

Ali Akbar Velayati a precizat că Teheranul se coordonează cu Moscova în vederea definirii poziţiilor sale militare în Siria.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.