Iranul se pregăteşte să-l execute pe un iranian care a furnizat informaţii Statelor Unite şi Israelului cu privire la deplasările generalului iranian Qassem Soleimani, asasinat de Washington la începutul lui ianuarie la Bagdad, a anunţat marţi o sursă oficială de la Teheran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mahmoud Mousavi Majd a fost găsit vinovat de faptul că a spionat forţele iraniene, ”mai ales Forţa Qods” şi că a furnizat Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) informaţii despre ”deplasările şi locurile unde se aflau (comandantul acsteia), generalul martir Qassem Soleimani”, a anunţat  într-o conferinţă de presă televizată un purtător de cuvânt al Autorităţii Judiciare iraniene Gholamhossein Esmaili.

”Mahmoud Mousavi Majd, unul dintre spionii CIA şi Mossad a fost condamnat la moarte. El le-a dat inamicilor noştri informaţii despre martirul Soleimani”, a declarat Esmaili.

Condamnarea la moarte a lui Majd, acuzat de faptul că a primit sume importante de bani în contul colaborării sale cu două serivcii de informaţii ale unor ţări inamice Iranului, a fost confirmată de către Curtea Supremă şi ”va fi aplicată în curând!”, a anunţat Esmaili, fără să facă alte precizări.

Majd ”va trebui să suporte consecinţele faptelor sale, iar stăpânii lui vor fi martorii hotărârii, puterii şi capacităţii de penetrare a serviciilor de informaţii ale Republicii islamice”, a apreciat el.

Arhitectul strategiei militare a Iranului în mediul geografic din apropierea ţării şi mai ales în Irak şi Siria, Soleimani, comandantul Forţei Qods, o unitate de elite însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului, a fost asasinat la 3 ianuarie într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) în apropierea aeroporului din Bagdad, în Irak.

Asasinarea lui Soleimani a alimentat temeri cu privire la izbuncirea unui război direct între americani şi iranieni şi a reaprins tesniuni deja puternice între Statele Unite şi republica islamică.

Iranul a efectuat după asasinat atacuri cu rachete de croazieră, ca represalii. Într-unul dintre ele a fost doborât un avion de tip Boeing aparţinând unei companii ucrainene, cu 176 de persoane la bord.

Două schimburi de deţinuţi au avut însă loc, ultimul în urmă cu câteva zile, între cele două puteri, care nu întreţin relaţii diplomatice din 1980.

În februarie, Teheranul anunţa condamnare la moarte a unui irianian găsit vinovat de faptul că a ”încercat să furnizeze (CIA) informaţii despre (programul) nuclear” iranian.

Iranul anunţa în iulie 2019 că a arestat 17 iranieni în cadrul destructurării unei ”reţele de spioni” CIA şi că i-a condamnat la moarte pe mai mulţi dintre ei.

Washingtonul a respins drept ”total false” aceste acuzaţii.

Alt inamic jurat al Republicii islamice, Israelul, prin vocea premierului său Benjamin Netanyahu, a îndemnat duminică la impunerea unor ”sancţiuni zdrobitoare” Iranului.

Statul evreu consideră Iranul drept o ameninţare la adresa supravieţuirii sale şi acuză Teheranul că încearcă să se doteze cu arma atomică, o acuzaţie pe care Republica islamică a dezminţit-o mereu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.