- Iranul îşi extinde rapid capacitatea de îmbogăţire a uraniului cu ajutorul unor centrifuge avansate la uzina subterană de la Natanz şi intenţionează acum să meargă mai departe decât a planificat anterior, arată un raport confidenţial al organismului de supraveghere nucleară al ONU, consultat luni de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În timp ce discuţiile indirecte dintre Iran şi Statele Unite privind relansarea acordului nuclear iranian din 2015 au intrat în impas, Teheranul a pus în funcţiune un număr din ce în ce mai mare de centrifuge avansate pe care acordul îi interzice să le folosească pentru a produce uraniu îmbogăţit. Aceste maşini sunt mult mai eficiente decât IR-1 de primă generaţie, singura centrifugă pe care acordul permite Iranului să o folosească pentru a-şi creşte stocul de uraniu îmbogăţit. Iranul le-a adăugat în special în două situri subterane la Natanz şi Fordow, care ar putea fi proiectate pentru a rezista la un eventual bombardament aerian. Cea de-a treia dintre cele trei cascade, sau grupuri, de centrifuge IR-6 avansate, instalate recent la uzina subterană de îmbogăţire a combustibilului (FEP) de la Natanz, a intrat în funcţiune, se arată în raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică către statele membre. Diplomaţii spun că IR-6 este cea mai avansată centrifugă iraniană. De asemenea, Iranul a finalizat rapid instalarea a şapte cascade care fie nu erau finalizate, fie se aflau într-un stadiu foarte incipient de instalare la 31 august, se arată în raportul de luni. Sfârşitul lunii august a marcat ultima vizită a inspectorilor menţionată în cel mai recent raport trimestrial al AIEA.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.