Iranul a sancţionat luni serviciul britanic de informaţii interne MI5, oficiali militari britanici şi personalităţi politice germane, ca represalii faţă de ”sancţiuni ilegale” impuse de către europeni, anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nasser Kanani i-a acuzat într-o conferinţă de presă săptămânală pe europeni şi pe britanici de ”amestec în afacerile interne ale Republicii islamice” şi a precizat că sancţiunile iraniene ”intră în vigoare azi (luni)”.

Regatul Unit şi Germania sunt deosebit de virulente în criticile lor ale Iranului, în urma unor manifestaţii declanşate de moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o iraniancă kurdă, la vârsta de 22 de ani, după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor din cauză că a încălcat codul vestimentar strict al Republicii islamice.

Iranul a sancţiunat 32 de persoane şi entităţi înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene (UE), la Bruxelles.

Şefii diplomaţiilor europene urmează să impună sancţiuni suplimentare Teheranului, în problema drepturilor omului şi furnizării Rusiei a unor drone folosite de Moscova împotriva Ucrainei.

Lista sancţiunilor iraniene îi vizează pe Ken McCallum, directorul general al agenţiei de spionaj MI5 şi pe Şeful Statului Major al Apărării, amiralul Sir Tony Radakin.

Între celelalte persoane sancţionate se află actuali şi foşti membri ai Parlamentului britanic şi The Tony Blair Institute for Global Change.

Mai multe personalităţi politice şi întreprinderi germane sunt vizate de aceste sancţiuni.

Este vorba despre fosta şefă a Partidului Uniunea Creştin Democrată (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer - supranumită Akk - şi despre comisarul însărcinat în Guvernul federal cu Cultura şi Presa Claudia Roth.

Mai sunt sancţionate revista satirică franceză Charlie Hebdo şi Departamentul Persan al postului Radio Free Europe (RFE).

Persoanele sancţionate nu vor putea intra pe teritoriul Iranului, iar activelor lor această ţară urmeawză să fie blocate.

Marea Britanie şi UE au extins luna trecută sancţiuni impuse unor conducători şi organizaţii iraniene, în urma reprimării manifestanţiilor din Iran.

Vineri, Regatul Unit a anunţat noi sancţiuni, după ce Iranul a procedat la prima execuţie în legătură cu manifestaţiile.

Justiţia iraniană a anunţat luni că un al doilea condamnat la moarte a fost executat.

Majidreza Rahnavard a fost condamnat la moarte de un tribunal din Mashhad, după ce l-a găsit vinovat de uciderea cu un cuţit a doi membri ai forţelor de securitate, potrivit agenţiei de presă a autorităţii judiciare iraniene.

Mohsen Shekari a fost executat joi, după ce a fost găsit vinovat de rănirea cu o macetă a unui membru al forţelor de securitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.