Iranul salută miercuri un apel al Statelor Unite, marţi, de susţinere a unui proces politic care să pună capăt Războiului din Yemen, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teheranul consideră ”satisfăctoare” declraţii făcute marţi în acest sens de către Emisarul Special american pentru Yemen Timothy Lenderking.

Timothy Lenderking anunţat că Washingtonul vrea ”să-i vadă pe iranieni exprimându-şi susţinerea faţă de procesul politic pe care sperăm să-l vedem venind”.

El a îndemnat Teheranul să nu mai furnizeze ”armamernt (rebelilor) huthi” care luptă împotriva Guvernului yemenit, o acuzaţie pe care Teheranul o dezminte.

Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, a reacţionat miercuri anunţând că ţara sa susţine ”procesul de pace din prima zi a Războiului din Yemen”.

Duminică, Emisarul Special american pentru Yemen a subliniat că un armistiţiu încheiat în urmă cu un an este în continuare larg respectat - în pofida faptului că a expirat în octombrie.

”Promisiunea cea mai importantă”  a acestui armistiţiu ”este capacitatea sa de a relansa un proces politic în vederea încetării în mod global şi de durată a conflictului”, sublinia Hans Grundberg.

Anunţarea la 10 martie a unui acord între Arabia Saudită - care susţine din 2015 o coaliţie militară care sprijină Guvernul yemenit - şi Iran - care-i susţine pe rebelii huthi - în vederea unei restabiliri a relaţiilor lor diplomatice, întrerupe de şapte ani, alimentează speranţa unei calmări în Yemen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.