O atmosferă optimistă în negocierile de la Viena decurge din voinţa actuală a tuturor negociatorilor de a ajunge la un ”acord fiabil şi stabil” în dosarul nuclear iranian, anunţă luni un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceea ce se întâmplă azi la Viena este rezultatul eforturilor tuturor părţilor prezente de a ajunge la un acord fiabil şi stabil”, a anunţat în confernţa săptămânală, la Teheran, Said Khatibzadeh.

”S-au înregistrat progrese bune în cele patru dosare aflate în discuţie - ridicarea sancţiunilor, problema nucleară, verificare şi obţinerea unor garanţii”, apreciază el.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Rămân alte probleme importante de discutat cu privire la (dosarul) nuclear, însă am obţinut rezultate în mai multe puncte şi vom avansa şi mai mult dacă există o voinţă în acest sens a celorlalte părţi”, consideră el.

Negocieri în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, menit să împiedice Iranul să se doteze cu arma atomică, au început însă cu dificultat e la sfârşitul lui noiembrie, la Viena, după cinci luni de întrerupere, între Teheran şi ţările parte ale acordului - China, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Rusia.

Cele trei state europene şi Statele Unite - care au fost retrase din Acord în 2018 de către Donald Trump şi care participă indirect la negocieri - şi-au exprimat un anumit pesimism, iar ameninţarea unei operaţiuni militare împotriva Iranului - a Israelului - planează asupra negocierilor.

Aceste negoceri vizează o revenire Statelor Unite în acord şi o reluare a respectării angajamentelor de către Iran, care a renunţat treptat la acestea după ce Washingtonul i-a reimpus şi multiplcat sancţiuni.

”Noi vrem un acord fiabil şi stabil”, a subliniat Said Khatibzadeh.

”Dacă cealaltă parte crede că un acord instabil şi puţin fiabil este în avantajul său, acesta nu este lucrul pe care-l vrea Republica islamică în aceste negocieri”, a insistat el.

Ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a salutat, într-o  intervenţie la televiziunea de stat, faptul că Franţa şi-a schimbat, în opinia sa, atitudinea şi a încetat să joace rolul ”poliţistului rău”, după ce Parisul a apreciat, vineri, că negocierile în dosarul nuclear avansează pe o ”cale mai degrabă pozitivă”.

Hossein Amir-Abdollahian a notat că partea americană, care a prezentat ”exigenţe inacceptabile” s-a ”adaptat realităţii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.