Iranul anunţă că a observat o abordare ”realistă”, adoptată în opinia sa de către Occident, în negocieri vizând salvarea Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, înaintea reluări unor negocieri în Austria, după o pauză de trei zile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Constatăm azi reculul sau mai degrabă realismul părţii occidentale în negocierile de la Viena, care nu pot avea exigenţe dincolo de acordul nuclear”, a declarat în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh.

”Este prea devreme să spunem dacă Statele Unite şi cele trei ţări europene au elaborat o adevărată ordine de zi în vederea angajării ridicării sancţiunilor”, apreciază el.

Negociatorul iranian Ali Bagheri a sosit luni la Viena în vederea unei continuări a celei de a opta runde de negocieri, după o pauză de trei zile, cu ocazia sărbătorilor de la sfârşitul anului, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.

Ali Bagheri anunţa joi progrese ”relativ satisfăcătoare”, în cursul primelor zile ale acestei noi runde de negocieri.

Statele Unite au catalogat drept ”modeste” progresele înregistrate  la Viena şi au insistat, împreună cu europenii, asupra ”urgenţei” încheierii negocierilor, în contextul unor progrese nucleare ale Teheranului.

Aceste negocieri au fost relansate la sfârşitul lui noiembrie, după cinci luni de întrerupere, între Teheran şi ţările în continuare parte ale Acordului - China, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Rusia.

Miza negocierilor de la Viena este revenirea Statelor Unite în Acord, din care au fost retrase de către Donald Trump în mai 2018, şi determinarea Iranului să-şi respecte angajamentele asumate prin acord, din care s-a retras treptat, ca retorsiune faţă de sancţiuni americane.

Statele Unite participă în mod indirect la aceste negocieri.

”Azi este ziua în care părţile adverse să-şi arate angajamentul şi să arate că putem avansa în domenul ridicării sancţiunilor, garanţiilor şi verificării, în care am avansat puţin”, a subliniat luni Said Khatibzadeh.

”Bineînţeles, trebuie să ne asigurăm că întreprinderile (străine) nu sunt afectate de o frica zilnică faţă de Washington”, a insistat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.