Autorităţile de la Teheran au recunoscut, sâmbătă dimineaţă, că au doborât "din greşeală" avionul companiei ucrainene Ukraine International Airlines. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forţelor armate să remedieze "neglijenţele" după ce Teheranul a recunoscut că a doborât din greşeală avionul ucrainean. La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a transmis, sâmbătă, că Ucraina aşteaptă o investigaţie completă, compensaţii şi asumarea totală a răspunderii în cazul avionului de pasageri doborât de Iran.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forţelor armate să remedieze "neglijenţele" după ce Teheranul a recunoscut că a doborât din greşeală un avion ucrainean.

El a cerut să se facă totul posibil "pentru evitarea unui astfel de accident" pe viitor.

Conform agenţiei Fars, Khamenei a fost infomat, vineri, că doborârea avionului a fost provocată de o "greşeală umană" şi a ordonat publicarea adevărului.

UPDATE - Ucraina aşteaptă o investigaţie completă, compensaţii şi asumarea totală a răspunderii în cazul avionului doborât de Iran

Ucraina aşteaptă o investigaţie completă, compensaţii şi asumarea totală a răspunderii în cazul avionului de pasageri doborât de Iran, a transmis sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski.

Iranul a recunoscut sâmbătă dimineaţă că a doborât „din greşeală” avionul companiei Ukraine International Airlines cu 176 de oameni la bord şi şi-a exprimat regretul pentru moartea lor, scrie Reuters.

Zelenski a transmis: „Iranul a pledat vinovat în cazul prăbuşirii avionului ucrainean. Dar insistăm în privinţa unei asumări complete a vinovăţiei”.

„Ne aşteptăm ca Iranul să dea asigurări că este dispus să facă o investigaţie completă şi deschisă, să aducă în justiţie responsabilii, să înapoieze trupurile celor decedaţi, să plătească compensaţii şi să transmită scuze prin canalele diplomatice”, a adăugat preşedintele.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Acest accident este consecinţa unei erori umane şi a "aventurismului SUA", a declarat ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif.

"Concluziile preliminare ale unei anchete interne a Forţelor Armate: o greşeală umană într-o perioadă de criză cauzată de aventurismul SUA a dus la dezastru", a scris Javad Zarif pe Twitter.

"Regretăm profund şi transmitem scuze şi condoleanţe poporului nostru, familiilor victimelor şi celorlalte naţiuni afectate", a mai scris el,

Preşedintele Hassan Rohani a vorbit despre o mare tragedie şi o "greşeală impardonabilă", subliniind că Iranul "regretă profund"că a tras din greşeală contra aparatului.

Avionul, un Boeing 737 UIA, s-a prăbuşit la două minute după ce a decolat, miercuri dimineaţa, de la Teheran către Kiev.

Catastrofa care a antrenat moartea a 176 de persoane - în principal iraniano-canadieni, dar şi afgani, britanici, suedezi şi ucraineeni - a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, la puţin timp după tiruri de rachete ale Teheranului asupra a două baze folosite de armata americană în Irak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.