Cea mai înaltă instanţă de securitate din Iran a promis vineri să răzbune "la momentul şi în locul potrivit" moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în urma unui atac american la Bagdad, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"America trebuie să ştie că atacul său criminal contra generalului Soleimani a fost cea mai gravă eroare a sa (...) Criminalii săi vor înfrunta o cruntă răzbunare (...) în locul şi la momentul potrivit", a declarat într-un comunciat Consiliul Suprem iranian de securitate naţională.  

La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

"În Iran era mai important decât preşedintele. Discuta cu toate facţiunile, avea linie directă cu liderul suprem şi se ocupa de politica regională a Iranului", a declarat Dina Esfandiary, de la Century Foundation.

În autobiografia sa, el a scris că s-a născut la Rabor, un oraş din estul Iranului, iar la 13 ani a plecat în localităţile vecine pentru a munci să plătească datoria tatălui său. Când a căzut regimul,  în 1979,  Suleimani s-a alăturat ayatollahului Ruhollah Khomeini şi Gărzilor Revoluţiei.

În următorii doi ani, el a fost trimis în războiul contra Irakului, remarcându-se prin numeroase misiuni de recunoaştere în spatele liniilor inamice şi fiind numit şef de brigadă. A fost rănit şi a pierdut mulţi oameni, dar a şi intrat în contact cu numeroşi militari străini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.