Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat sâmbătă că agenţia atomică a Iranului este gata să reacţioneze „previzibil şi neaşteptat” dacă SUA se retrage din acordul nuclear internaţional, aşa cum a ameninţat Donald Trump că va face luna viitoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un discurs televizat, Rouhani a spus: „Organizaţia noastră de Energie Atomică este pregătită... pentru acţiuni pe care ei le aşteaptă şi acţiuni pe care nu le aşteaptă”.

Acordul dintre Iran, SUA şi alte cinci puteri mondiale îngrădeşte programul nuclear al Iranului în schimbul reducerii sancţiunilor.

Trump este de părere că această convenţie este una dintre cele mai proaste negocieri făcute vreodată. În luna ianuarie, el a trimis un ultimatum Marii Britanii, Franţei şi Germaniei, în care a punctat că trebuie să fie de acord să repare ceea ce SUA vede ca defecte ale acordului sau va refuza să extindă reducerea sancţiunilor critice ale Statelor Unite pe care înţelegerea le impune.

Aliaţii europeni au termen de gândire până pe 12 mai, când sancţiunile SUA vor fi reluate dacă Trump nu le va suspenda. 

Iran a anunţat că va menţine acordul atâta vreme cât celelalte părţi îl vor respecta, dar că îl va „rupe” dacă Washingtonul se va retrage.

Rouhani a mai spus că guvernul său a intenţionat să prevină instabilitatea pe piaţa internaţională, după o posibilă retragere a SUA din acordul nuclear.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.