Iranul le-a eliberat pe cauţiune pe cele două jurnaliste încarcerate timp de peste un an pentru că au relatat despre moartea Mahsei Amini, care a declanşat proteste la nivel naţional, relatează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Niloufar Hamedi, în vârstă de 31 de ani, şi Elaheh Mohammadi, în vârstă de 36 de ani, sunt jurnalistele eliberate pe cauţiune, a anunţat presa iraniană.

Amini a murit în arest după ce a fost reţinută de poliţia iraniană a moralităţii.

Ea fusese reţinută pentru că ar fi încălcat regulile stricte care le impun femeilor să-şi acopere părul cu hijab sau cu un văl.

Medicul legist a atribuit moartea sa unor afecţiuni medicale preexistente, dar un expert al ONU în domeniul drepturilor omului a declarat că dovezile au stabilit că tânăra a murit "ca urmare a bătăilor" aplicate de poliţia moralităţii.

Hamedi, care a lucrat pentru ziarul reformist Shargh, a dat vestea morţii lui Amini. Ea i-a fotografiat pe tatăl şi pe bunica Mahsei Amini îmbrăţişându-se după ce au aflat că fiica lor a murit şi a postat fotografia online cu menţiunea: "Rochia neagră de doliu a devenit steagul nostru naţional".

Mohammadi a lucrat pentru Ham-Mihan, de asemenea un ziar reformist, şi a scris despre funeraliile lui Amini în oraşul său natal, Saqqez. Ea a descris modul în care sute de persoane în doliu au strigat "Femeie, viaţă, libertate".

Primele proteste au avut loc după înmormântarea lui Amini, iar revoltele s-au răspândit rapid în întreaga ţară, cu revendicări care mergeau de la mai multe libertăţi până la răsturnarea statului.

Cele două jurnaliste au fost arestate la scurt timp după începerea protestelor şi au fost acuzate de colaborare cu guvernul SUA şi de complicitate împotriva securităţii naţionale.

Ele au fost condamnate la 13 şi, respectiv, 12 ani de închisoare.

Potrivit presei, cauţiunea a fost stabilită la 200.000 de dolari (155.000 de lire sterline), iar femeilor li s-a interzis să părăsească ţara.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.