Iranul a dezminţit vineri informaţii potrivit cărora preşedintele american Donald Trump ar fi transmis, în noaptea de joi spre vineri - prin internediul Omanului - , un mesaj prin care avertiza Teheranul cu privire la un atac american iminent, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”America nu a trimis vreun mesaj prin intermediul Omanului Iranului”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene, Keyvan Khosravi, citat de telviziunea de stat iraniană.

”Nu e nimic adevărat în toată povestea asta”, a spus el.

Potrivot televiziunii de stat, Keyvan Khosravi reacţiona astfel în urma unor informaţii difuzate de presa străină, porivit cărora preşedintele american Donald Trump ar fi dat un ultimatum - prin intermediul emisarului sultanatului Omar - că se pregătea să lanseze un atac împotriva Iranului, dacă Republica islamică nu acceptă să negocieze.

Tensiunea a crescut cu un nivel între Teheran şi Washington, după ce Iranul a doborât joi un avion fără pilot (dronă) de tip RQ-4 Global Hawk aparţinând Marinei americane (US Navy).

Republica islamică acuză că avionul a survolat spaţiul aerian iranian, ceea ce armata americană dezminte.

Ziarul The New York Times (NYT) a dezvăluit că Trump a aprobat mai întâi atacuri - ca represalii - vizând ţinte iraniene, iar apoi s-a răzgândit.

Trump a anunţat vineri că a ”deprogramat” atacuri militare contra Iranului pentru că ele nu ar fi reprezentat represalii ”proporţionale” faţă de distrugerea dronei.

Locatarul Casei Albe a precizat că i s-a spus că atacurile americane - care ar fi vizat trei instalaţii iraniene - ar fi putut să se soldeze cu 150 de morţi.

Omanul, care întreţine bune relaţii atât cu Iranul, cât şi cu Statele Unite, a mai asigurat, în trecut, misiuni de bune oficii între cei doi inamici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.