Iranul are o ”ultimă şansă” să negocieze serios pentru a salva Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, a avertizat şefa diplomaţiei britanice Liz Truss în urma unei reuniuni G7, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este ultima şansă ca Iranul să vină la masa negocierilor cu o soluţie serioasă la această problemă”, a avertizat duminică seara Liz Truss, a cărei ţară deţine preşedinţia grupului marlor puteri economice.

 

Liz Truss a îndemnat Iranul să prezinte ”o propunere serioasă”.

”Este vital să facă acest lucru”, pentru că ”noi nu vom lăsa Iranul să se doteze cu arma nucleară”, a subliniat ministrul într-o conferinţă de presă, la Liverpool, în nodul Angliei.

Negoceri indirecte între Iran şi Statele Unite, prin intermediul europenilor, s-au reluat în noiembrie la Viena, în vederea unei resuscitări a acordului don 2015 menit să împiedice Republica islamică să se doteze cu arma atomică.

America a fost retrasă în 2018 din acest acord de către Donald Trump, care a reimpus şi mutiplicat sancţiuni impuse Teheranului care, la rândul său, s-a retras treptat din angajamentele pe care şi le-a asumat prin acord.

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat pregătit să revină în acord dacă Iranul revine la respectarea angajamentelor, însă negocierile - care au început în aprilie şi care au fost reluate după cinci luni în care au fost oprite - par să se afle în impas.

Occidentul acuză Iranul de faptul că a făcut paşi înapoi faţă de poziţia din primăvară.

Diplomaţia americană îşi suspectează în mod deschis inamicul de faptul că vrea să câştige timp cu scopul de a-şi dezvolta, în paralel, programul nuclear care-l apropie tot mai mult de bomba atomică.

Washingtonul a avertizat că ultimele zile că nu va mai lăsa mult timp Teheranul să adoptea această atitudine şi a confirmat pregătirea unui ”plan B”, ale cărui contururi sunt încă neclare.

Însă este pentru prima oară când o ţară parte a Acordului de la Viena avertizează că este vorba despre negocieri de ultimă şansă.

Pe de altă parte, cei şapte miniştri de Externe au revenit în weekend asupra crizei ucrainene şi luptei împotriva ”regimurilor autoritariste”.

Rusia se expune unor ”consecinţe masive” în cazul în care invadează Ucraina, a avertizat duminică Liz Truss la finalul reuniunii.

Această reuniune a miniştrilor de Externe ai G& a arătat, consideră Liz Truss, ”vocea fortă unită a statelor G7, care reprezintă 50% din PIB-ul mondial, şi care sunt foarte clare (asupra faptului că) vor exista consecinţe masive împotriva Rusiei în cazul unei incursiuni în Ucraina”.

”Trebuie să ne unim în forţă pentru a face faţă agresorilor care încearcă să limiteze câmpul libertăţii şi democraţiei”, sublinia ea sâmbătă, în deschiderea reuniunii G7 la Liverpool.

Şefa diplomaţiei britanice nu i-a numit pe aceşti adversari, însă declaraţiile sale ilustrează voinţa Statelor Unite de a implica G7 în strategia Occidentului de contracarare a ambiţiilor Chinei pe scena mondială.

Însă, imediat, alt rival se află în vizor, şi anume Moscova, pe care Washingtonul, europenii şi Kievul o acuză de câteva săptămâni de faptul să se pregăteşte în vederea unei eventuale invazii a Ucrainei, ceea ce Kremlinul dezminte.

Acest dosar fierbnte s-a aflat în centrul primelor întâlniri bilaterale în marja reuniunii G7.

Liz Truss a evocat necesitatea unui ”front unit împotriva agresiunii ruse” cu noul ministru german de Externe Annalena Baerbock.

Aceste declaraţii sunt un ecou al celor ale preşedintelui american Joe Biden, care ”l-a informat” marţi pe omologul său rus Vladimir Putin că Rusia se expune unor ”sancţiuni puternice economice” în cazul unui atac în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.