Ministrul iranian de Externe Hossein Amirabdollahian consideră că un acord asupra programului nuclear se află ”la îndeamână”, dar depinde de ”bunăvoinţa” occidentalilor şi cataloghează drept ”serioase” negocieri în acest sens, reluate la începutul acestei săptămâni la Viena, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un acord este la îndemnână dacă Occidentul dă dovadă de bunăvoinţă. Noi căutăm un dialog raţional, sobru şi orientat către rezultate”, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter, în noaptea de miercuri spre joi, şeful diplomaţiei iraniene Hossein Amirabdollahian.

”Discuţiile de la Viena se desfăşoară cu seriozitate, iar prioritatea rămâne ridicarea sancţiunilor”, declară el.

Negoceri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian s-au reluat luni, în capitala Austriei.

Acordul, încheiat în 2015 între Republica islamică şi marile puteri - Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Germania şi Regatul Unit -, se află pe moarte după ce Donald Trump a retras America din pact, în 2018, şi a reimpus şi multiplicat sancţiuni, determinând Teheranul să se retragă din majoritatea angajamentelor pe care şi le-a asumat prin acord.

Acordul prevedea o ridicare a unei părţi a sancţiunilor care sufocă economia iraniană, în schimbul unei limitări a programului nuclear iranian, plasat sub un control strict al ONU.

Hossein Amirabdollahian, care conduce negocierile de la Teheran, precizează că ”experţii îşi urmează activitatea”.

”Mă aflu în contact zilnic cu şeful negociatorilor (iranieni) Ali Bagheri” la Viena, afirmă el.

Europenii anunţau marţi că ei contau pe zilele următoare pentru a evalua ”serozitatea” iranienilor în negocieri, la care americanii participă în mod indirect.

În urma unei reuniuni oficiale, luni, grupuri de experţi au început să examineze, marţi, problema delicată a sancţiunilor americane, iar miercuri au abordat angajamentele nucleare ale Teheranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.