Iranul a anunţat că a testat cu succes, joi, rachete de croazieră de ”nouă generaţie”, în cadrul unor manevre navale la Marea Oman, în urma unui exerciţiu în care au murit, în mai, 19 marinari iranieni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele armate iraniene au publicat pe site forografii care surprind un tir de rachetă de pe puntea unei nave şi altul de pe un camion, dar şi imagini în care apare urma unei rachete cu rază lungă de acţiune deasupra apei, înainte de impact şi o explozie la bordul unui vapor pe mare.

Statul Major al forţelor armate anunţă într-un comunicat că rachete de tip sol-mare şi mare-mare cu rază scurtă şi lungă de acţiune - produse de Marină şi Ministerul Apărării - au fost testate în cadrul acestor manevre.

Rachete de crozieră ”au distrus ţintele care le-au fost desemnate la 280 de kilometri, iar raza de acţiune le poate creşte”, precizează Statul Major.

Aceste rachete sunt ”de o precizie şi de o putere mortale pentru inamicii Iranului”, şi-a exprimat entuziasmul un jurnalist al televiziunii de stat care vorbea de o plajă de pe care se trăgeau rachete cu o baterie instalată pe un camion.

Potrivit televiziunii, unele dintre rachetele testate joi sunt o versiune îmbunătăţită a unor modele mai vechi, care au fost ”actualizate”.

La 10 mai, 19 marinari de la bordul unei nave de susţinere logistică a forţelor armate iraniene au murit, iar alţi 15 au fost răniţi, în mod accidental, în timpul unor manevre la Golful Persic, potrivit Statului Major, în contextul în care tensiunile între Teheran şi Washington sunt în continuare puterniceîn acest braţ de mare crucial în aprovizionarea mondială cu petrol.

Potrivit agenţiei Tasnim, nava respectivă a fost atinsă de un ”tir prieten” al unei fregate iraniene.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.