Dacă Statele Unite atacă Iranul, Israelul va fi aneantizat în jumătatea de oră imediat următoare, a ameninţat luni un parlamentar iranian, în contextul în care tensiunile între Washington şi Teheran s-au intensificat puternic în ultimele săptămâni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donald Trump a dezvăluit că a anulat în ultimul moment atacuri aeriene progranate vizând instalaţii în Iran, după ce apărarea aeriană iraniană a distrus un avion american fără pilot (dronă) de spionaj, de tip QR-4 Global Hawk care se afla, firmă Teheranul, în sptaţiul aerian iranian.

”Dacă Statele Unite ne atacă, Israelul va mai avea de trăit doar o jumătate de oră”, a declarat preşedintele Comisiei Securităţii Naţionale din cadrul Parlamentul iranian Mojtaba Zolnour.

În acest context tensionat, Organizaţia Iraniană a Energiei Atomice (OIEA) a anunţat că intenţionează să publice un raport cu privire la decizia de a nu mai respecta limite ale producţiei de uraniu îmbogăţit.

Această producţie este încadrată de acordul în dosarul nuclear iranian semnat de Republica islamică cu mari puteri în 2015 la Viena.

Donald Trump, care apreciază că acest acord încheiat de administraţia predecesorului său Barack Obama este unul dintre cele mai proaste încheiate vreodată, a retras unilateral Statele Unite din acord în mai 2018.

Washingtonul a restabilit ulterior sancţiuni economice impuse Iranului şi exercită presiunii asupra aliaţilor săi să renunţe la orice activităţi comerciale cu iranienii.

Lideri iranieni au anunţat că ei nu se mai consideră obligaţi să respecte anumite dispoziţii ale Acordului de la Viena şi mai ales pe cea cu privire la o capacitate maximă de hexaflorură de uraniu (UF6).

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a anunţat luni că ţara sa a depăşit plafonul autorizat de 300 de kilograme de UF6.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.