Iranul ar putea ieşi din Tratatul Neproliferării Nucleare (TNP), din cauza consolidării sancţiunilor americane vizând să sufoce exporturile de petrol iranian, a anunţat duminică ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donald Trump aplică, de când se află la putere, în 2017, o politică fermă împotriva Iranului. El a decis să retragă Washingtonul din Acordul de la Viena, încheiat în iulie 2015, în dosarul nuclear iranian şi să reimpună Teheranului sancţiuni.

Administraţia Trump a înscris Corpul Gardienilor Publici (CGP), armata ideologică de elită a regimului islamic, pe lista organizaţiilor teroriste şi a cerut ţărilor importatoare de petrol să-şi înceteze de la 1 mai achiziţiile de petrol, sub ameninţarea sancţiunilor.

”Opţiunile republicii islamice sunt numeroase, iar autorităţile  ţării le examinează. Părăsirea TNP este una dintre ele”, a avertizat Mohammad Javad Zarif, citat de postul de televiziune Irib.

Iranul a ameninţat deja cu o ieşire din Tratatul neproliferării armamentului nuclear, după decizia lui Trump de a ieşi din Acordul de la Viena.

La rândul său, şeful Statului Major al Forţelor armate iraniene a anunţat că Corpul Gardienilor Revoluţiei, între ale cărui misiuni se află şi asigurarea securităţii în apele de la Golful Persic şi Strâmtoarea Ormuz, nu a constatat o schimbare în comportamentul armatei americane.

”Navele de război americane trebuie să răspundă CGR atunci când traversează Strâmtoarea Ormuz, iar până ieri ele au răspuns solicitărilor CGR, iar noi am asistat la nicio schimbare în proceduri”, a declarat generalul Mohammad Baqeri, citat duminică de agenţia Fars.

Zarif a aprecia miercuri că înscrierea CGR pe lista organizaţiilor teroriste este ”absurdă”, însă a sugerat că Iranul nu intenţionează să răspundă militar, dacă Statele Unite modifică reglementările cu privire la angajarea cu forţele iraniene.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.