Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să se întâlnească cu premierul britanic Boris Johnson în marja summitului G20, în acest weekend, la Roma, în contextul unor tensiuni exacerbate de dosarul pescuitului post-Brexit, a anunţat vineri Downing Street, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Subiectele de discordie se multiplică între Paris şi Londra, de la migraţia ilegală la Canalul Mânecii la pactul AUKUS, care a condus la anularea unei comenzi australiene de submarine franţuzeşti şi la consecinţele Brexitului atât în Irlanda de Nord, cât şi cu privire la pescari.

În dosarul pescuitului, tonul a crescut după ce Franţa a anunţat primele măsuri de retorsiune - o consolidare a controalelor şi intredicţiei vapoarelor britanice de a debrca în porturi franceze - vizând insule anglo-normande şi Regatul Unit, începând de la 2 noiembrie, în cazul în care pescarii francezi nu obţin până atunci mai multe licenţe de pescuit în apele britsnice.

Franţa a vizat un trauler britanic, suspectat de faptul că a pescuit peste două tone de scoici făr ălicenţă. Căotanul navei urmează să fie judecat în august.

Secretarul francez însărcinat cu Afaceri Eurpene Clément Beaune consideră că a venit momentul ca Franţa ”să vobească acum limbajul forţei” pentru a se face auzită.

Londra a convocat-o vneri după-amiaza la sediul Foreign Office pe ambasadoarea franceză în Regatul Unit Catherine Colonna.

Ministrul britanc al Mediului George Eustice a reproşat Franţei, la BBC, că adoptă un ”ton incendiar”.

El a avertizat că autortăţile britanice ar putea să-şi consolideze, la rândul lor, controalele vizând nave franceze.

George Eustice apreciază, de asemenea, că apropierea alegerilor prezidenţiale în Franţa ar putea constitui ”un factor” care să explice reacţia franceză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.