Un atac cu dronă a atins marţi o instalaţie industrială în Tatarstan şi s-a soldat cu doi răniţi, anunţă autorităţile din această regiune rusă situată la peste 1.000 de kilometri de Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O sursă din sectorul ucrainean al apărării, contactată de AFP, declară că ”este vorba despre o operaţiune a GUR”, spionajul militar ucrainean, care a revendicat în trecut multiple atacuri de acest tip vizând instalaţii şi rafinării ruseşti.

RĂNIŢI, DAR NU ŞI ”PAGUBE GRAVE”

Rusia, care bombardează zilnic oraşe ucrainene de doi ani, este atacată atât la frontieră din Ucraina, cât şi în operaţiuni organizate pe teritoriul rus.

Serviciile ruse de securitate (FSB) şi-au multiplicat, în ultimele săptămâni, arestările unor cetăţeni ruşi, pe care-i acuză de pregătirea unor atacuri în contul Kievului sau unor organizaţii anti-Kremlin care luptă de partea ucraineană.

”Un atac cu drone aeriene a fost efectuat în această (marţi) dimineaţa împotriva unor fabrici în Tatarstan, situate la Ielabuga şi Nijnekamsk”, a anunţat într-un comunicat postat pe telegram serviciul de presă al liderului Tatarstanului, Rustam Minihanov.

Atacul ”nu a provocat pagube grave, iar procesul tehnolofic al întreprinderilor nu a fost perturbat”, se dau asigurări în comunicat.

Rustam Minihanov nu precizează care sunt fabricile vizate.

”La Ielabuga există, din nefericire, răniţi”, subliniază el.

Zona Economică Specială (ZES) Alabuga - situată la aproximativ zece kilometri de oraşul Ielabuga - a fost vizată către ora 2.45 GMT (5.45, ora României), iar două persoane au fost rănite, anunţă serviciul de presă al ZES.

În această zonă există fabrici şi întreprinderi specializate în producţia de produse chimice, mecanică sau tratarea unor metale.

ASAMBLARE DE DRONE IRANIENE, RAFINĂRII DE PETROL

Potrivit sursei din sectorul ucrainean al apărării contactată de AFP, atacul a vizat o instalaţie de asamblare de drone.

”A fost o operaţiune GUR, un atac cu drone ucrainene vizând o  întreprindere care asamblează drone de tip Shahed. pagube importante au fost cauzate instalaţiei”, dă asigurări această sursă.

Ea nu precizează dacă atacul a fost lansat de pe teritoriul Rusiei sau Ucrainei.

Cealaltă instalaţie vizată, la Nijnekamsk, este o rafinărie importantă de petrol.

Potrivit autorităţilor locale, drona a fost ”neutralizată” de un sistem de bruiaj electronic, iar căderea acesteia nu s-a soldat cu răniţi ori pagube.

Atacuri cu dronă vizând mai ales instalaţii energetice ruseşti s-au multiplicat în ultimele luni, provocând incendii importante în unele rafinării.

Kievul a ameninţat să mute lupta pe teritoriul rus, ca represalii faţă de numeroase bombardamente ruse pe teritoriul ucrainean.

Rusia şia- intensificat în primăvară atacurile vizând reţele energetice ucrainene, antrenând întreruperi şi raţionalizări ale electricităţii care afectează sute de mii de civili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.