Trei români se numără printre cele nouăsprezece persoane dispărute după prăbuşirea gheţarului Marmolada în Munţii Dolomiţi, cel mai mare din Alpii italieni, care a provocat moartea a şase persoane şi rănirea altor opt, relatează agenţia de presă italiană ANSA, însă MAE precizează că de fapt cei trei români consideraţi dispăruţi nu au putut fi contactaţi de familie, însă acum a fost luată legătura cu ei şi sunt în siguranţă. Şi Salvamont a transmis că omologii italieni au precizat că nu sunt români printre cei afectaţi de prăbuşirea gheţarului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariţia a 3 cetăţeni români a informat MAE, în urmă cu puţin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declaraţi dispăruţi, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol. Turiştii români ar fi fost cazaţi în această perioadă într-o locaţie fără acces la mijloace de comunicaţie (reţea de telefonie mobilă şi conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariţia altor cetăţeni români”, precizează MAE.

MAE, prin Departamentul Consular, Ambasada României la Roma şi Consulatele Generale ale României la Trieste şi Milano, monitorizează permanent evoluţia situaţiei, continuă dialogul cu autorităţile italiene pentru obţinerea unor informaţii actualizate şi este pregătit să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale. MAE precizează că procedurile de identificare a tuturor victimelor de către autorităţile italiene sunt în desfăşurare.

MAE reiterează că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 şi ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de telefon de urgenţă al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 şi al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444.

Pe de altă parte, Serviciul Naţional Salvamont anunţă, luni după amiază, că serviciile de profil din Italia au transmis salvatorilor români că nu există români printre victimele avalanşei provocate ca urmare a prăbuşirii gheţarului. 
„În urma informaţiilor apărute în presă privind o posibilă existenţă a unor persoane de cetăţenie română printre victimele incidentului produs pe gheţarul Marmolada şi a solicitărilor primite de Salvamont România pentru obţinerea de informaţii, în baza relaţiilor de parteneriat pe care o avem cu Corpul Naţional de Salvare Alpină din Italia şi cu Corpul de Salvare Alpină Veneto, direct implicat în operaţiunile de căutare salvare, am solicitat informaţii privind acest aspect. Răspunsul primit confirmă că, în acest moment, la comandamentul de coordonare al intervenţiei, nu există nici o persoană de cetăţenie română înregistrată printre cei decedaţi sau accidentaţi, nu există nici o informaţie că vreo persoană de cetăţenie română se află dispărută şi nu există nici un autovehicul înmatriculat în România în parcarea din pasul de unde se începe ascensiunea pe gheţar”, transmite Salvamont România.

Potrivit ANSA, nouăsprezece persoane rămân dispărute, dintre care trei români, un francez, un austriac, patru cehi şi unsprezece italieni.

Operaţiunile de salvare au inclus folosirea dronelor echipate cu camere termice, care au survolat noaptea peste Marmolada, unde soseşte premierul Mario Draghi.

Printre răniţi se numără şi doi cetăţeni germani, internaţi la terapie intensivă, după cum a confirmat ministrul german de Externe. Este vorba de un bărbat de 67 de ani şi de o femeie de 58 de ani, ambii cu prognostic confidenţial.

Ar fi fost identificaţi proprietarii celor şaisprezece maşini care au fost găsite aseară în parcările din jurul Passo Fedaia, în timp ce ar mai fi parcate o duzină de vehicule ai căror proprietari sunt încă neidentificaţi.

Căutările au fost reluate după ce inspecţia cu dronă a zonei a dus la identificarea ”unor elemente”, a declarat consilierul veneţian pentru Protecţia Civilă, Gianpaolo Bottacin.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.